Σύγχρονοι προφήτες και οράματα

Οι προφήτες είναι άνθρωποι που ο Θεός τίμησε ιδιαίτερα. Στην Αποκάλυψη, ένας άγγελος είπε δύο φορές στον Ιωάννη ότι έβλεπε τους προφήτες ως αδελφούς του. Δώδεκα φορές στην Αποκάλυψη αναφέρεται στους προφήτες, είτε αληθινούς είτε ψευδείς.

Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης μας θυμίζουν ανθρώπους που έκαναν συναρπαστικά θαύματα με μεγάλο θάρρος και τεράστια δύναμη. Ο Δανιήλ, ο προφήτης, ήταν πρωθυπουργός δύο αξιόλογων παγκόσμιων αυτοκρατοριών. Ο Μωυσής, ένας εξαιρετικός προφήτης, ήταν κυβερνήτης ενός λαού. Το μήνυμα του Ησαΐα ήταν τόσο δυνατό και πειστικό, ώστε ένας πανούργος βασιλιάς διάταξε να τον πριονίσουν.

Ο Παύλος, ένας προφήτης της Καινής Διαθήκης, που είδε πολλά οράματα, Β’ Κορίνθιους 12 (ιβ) : 7, μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε πανέξυπνο αντίπαλο. Ο Ιωάννης ήταν τόσο πειστικό, και είχε τόση επιρροή όταν παρουσίαζε τον Ιησού, ώστε προσπάθησαν οι εχθροί του να τον δολοφονήσουν, ρίχνοντάς τον μέσα σε βραστό λάδι. Όταν το λάδι δεν μπόρεσε να τον βλάψει, τον εξόρισαν στη νήσο Πάτμο, μια φυλακή – φρούριο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει σε ορυχεία. Αλλά εκεί ο Ιησούς του έδωσε το πολύτιμο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Η Γραφή η ίδια, μας δόθηκε από τους προφήτες που οδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα. Η Εκκλησία οφείλει τα μέγιστα στους προφήτες.

Έχετε ποτέ σκεφθεί, γιατί, σ’ αυτές τις κρίσιμες για το λαό του Θεού ημέρες, μόλις πριν από την δευτέρα παρουσία του Ιησού, δεν έχουμε πλέον προφήτες; Μήπως ο Ιωάννης είναι ο τελευταίος προφήτης μέσο του οποίου μίλησε ο Ιησούς; Γιατί σταμάτησε ο Θεός να μιλάει μέσο προφητών, ή μήπως ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ; Εάν εσείς γνωρίζατε κάποιον που έλεγε ότι ήταν προφήτης, ποια θα ήταν η αντίδραση σας; Πραγματικά, ο Θεός ακόμα μιλάει μέσο προφητών σήμερα; Μήπως τα μέντιουμ και οι αστρολόγοι είναι προφήτες;

Αυτό είναι ένα πολύ προκλητικό θέμα. Καθώς το μελετούμε, σας παρακαλώ να προσευχηθείτε για την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο φώτισε και τους προφήτες του παρελθόντος.

ΠΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ

 1. Το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς λειτουργεί το προφητικό χάρισμα. Τα πρώτα εδάφια εξηγούν τα βήματα που χρειάζονται να φέρει ένα προφητικό μήνυμα από το Θεό στον άνθρωπο. Ποια είναι αυτά τα βήματα; Αποκάλυψη 1 (α) : 1-4

  1. Ο Θεός έδωσε το μήνυμα στο Ιησού (Εδάφιο 1)

  2. Ο Ιησούς το έδωσε στον άγγελο (Εδάφιο 1)

  3. Ο άγγελος το έδωσε στον Ιωάννη (Εδάφιο 1)

  4. Ο Ιωάννης το έδωσε στις επτά εκκλησίες (Εδάφιο 4)

 2. Σε ποιους θα αποκαλύψει ο Θεός τα σχέδιά Του για το μέλλον; Αμώς 3 (γ) : 7

  ΠΡΟΦΗΤΑΣ

 3. Από που παίρνουν τις πληροφορίες οι πραγματικοί προφήτες; Β’ Πέτρου 1 (α) : 21

  “Αλλ’ υπό του πνεύματος του αγίου κινούμενοι ελάλισαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού”.

 4. Πρέπει ο προφήτης να γράψει βιβλίο της Γραφής για να είναι έγκυρος και αληθινός;

  ΟΧΙ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τουλάχιστον δώδεκα αληθινοί προφήτες, που δεν έγραψαν ένα βιβλίο της Γραφής, αναφέρονται στη Βίβλο. Ανάμεσα τους είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, για τον οποίο ο Ιησούς είπε ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερος, Ματθαίος 11 (ια) : 11

 5. Προφητεύει ποτέ ο Θεός μέσο γυναικών;

  ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μερικές γυναίκες αναφέρονται στη Γραφή ως προφήτισσες, η Άννα στο Λουκά 2 (β) : 36-38, Μαριάμ στην Έξοδο 15 (ιε) : 20, Δεβόρα στους Κριτές 4 (δ) : 4, Όλδαν στο Β’ Βασιλέων 22 (κβ) : 14 και οι τέσσερις κόρες του Φιλίππου στις Πράξεις των Αποστόλων 21 (κα) : 8,9

 6. Υπόσχεται ο Θεός να μιλήσει μέσο προφητών στις έσχατες ημέρες; Ιωήλ 2 (β) : 28-31

  ΜΑΛΙΣΤΑ (Οι υιοί / οι θυγατέρες / οι πρεσβύτεροι)

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Θεός υπόσχεται να μιλήσει μέσο ανδρών και γυναικών.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 1. Όταν αναλήφθηκε ο Ιησούς στον ουρανό, έδωσε χαρίσματα στην εκκλησία. Ποια είναι αυτά τα χαρίσματα; Εφεσίους 4 (δ) : 7,8,11

  “Και αυτός έδωκεν άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτας, άλλους δε ευαγγελιστάς, άλλους δεν ποιμένας και διδασκάλους”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ιησούς αναφέρεται στους προφήτες ως δεύτερους στη σπουδαιότητα.

 2. Γιατί δόθηκαν αυτά τα χαρίσματα; Εφεσίους 4 (δ) : 12

  “Προς την τελοιοπίησην των αγίων, δια το έργον της διακονίας, διά την οικοδομοίν του σώματος του Χριστού”

 3. Για πόσο καιρό θα έμεναν αυτά τα χαρίσματα στην εκκλησία; Εφεσίους 4 (δ) : 13

  “Εωσού καταντήσωμεν πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του Υιού του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον υλικίας του πληρώματος του Χριστού”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτά τα χαρίσματα, συμπεριλαμβανομένων και των προφητών, μένουν στην εκκλησία μέχρις ότου όλοι γίνουν σαν το Χριστό, που σημαίνει ότι θα μείνουν μέχρι το τέλος του κόσμου.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 1. Όταν βρείτε την εκκλησία που έχει όλα αυτά τα χαρίσματα και μπείτε, τι θα είναι το αποτέλεσμα στην δική σας ζωή; Εφεσίους 4 (δ) : 14

  “Δια να μη ήμεθα πλέον νήπιοι, κοιματιζόμενοι και περιφερόμενοι με πάντα άνεμον της διδασκαλίας”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν κάποιος ανήκει στην εκκλησία που έχει όλα τα χαρίσματα, είναι αμέσως αγκυροβολημένος και δεν αγωνίζεται πλέον άσκοπα. Ο Σκοπός του Σατανά είναι να αφαιρέσει τουλάχιστον ένα από αυτά τα πνευματικά χαρίσματα από την εκκλησία, γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι να προκαλέσει σύγχυση στους Χριστιανούς.

 2. Είχε η εκκλησία του Θεού στην εποχή της Καινής Διαθήκης το χάρισμα της προφητείας; Α’ Κορίνθιους 1 (α) : 6

  “Καθώς η μαρτυρία του Χριστού εστηρίχθει μεταξύ σας.”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Α’ Κορίνθιους 1 (α) : 7 λέει ότι είχαν ΟΛΑ τα χαρίσματα και το εδάφιο 6 αναφέρεται ειδικά στη μαρτυρία του Χριστού, η οποία είναι το πνεύμα ή το χάρισμα της προφητείας, Αποκάλυψη 19 (ιθ) : 10.

 3. Διδάσκει η Αποκάλυψη ότι η πραγματική εκκλησία του Θεού στις έσχατες ημέρες θα έχει το χάρισμα της προφητείας; Αποκάλυψη 12 (ιβ) : 17 & Αποκάλυψη 19 (ιθ) : 10

  ΝΑΙ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο επόμενό μας μάθημα, θα μελετήσουμε την αληθινή εκκλησία του Θεού, που εικονίζεται στην Αποκάλυψη κεφάλαιο 22 (κβ) κάτω από το συμβολισμό μιας γυναίκας. Ο δράκος είναι ο διάβολος, Αποκάλυψη 12 (ιβ) : 9. Το εδάφιο 17 δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εκκλησία του Θεού των εσχάτων ημερών, θα τηρήσει τις εντολές Του και θα έχει τη μαρτυρία του Ιησού, η οποία είναι το πνεύμα ή το χάρισμα της προφητείας, Αποκάλυψη 19 (ιθ) : 10 και βλέπετε Αποκάλυψη 22 (κβ) : 9

ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 1. Ποια τρία πράγματα διατάζει ο Παύλος σε σχέση με τους προφήτες; Α’ Θεσσαλονικείς 5 (ε) : 20,21

  1. “Προφητείας μη εξουθενείτε”

  2. “Πάντα δοκιμάζεται”

  3. “Το καλόν κατέχετε”

 2. Πώς μπορώ να δοκιμάσω αυτά που λέει ένας προφήτης για να ξέρω εάν είναι αληθινός; Ησαΐας 8 (η) : 19,20

  “Εάν δεν λαλώσιν κατά τον λόγον τούτον, βεβαίως δεν είναι φως εν αυτοίς.”

 3. Ποια άλλα πράγματα θα αποδειχθούν αληθινά για έναν προφήτη του Θεού;

  1. Προφητεύει κινούμενος από το Άγιο Πνεύμα και όχι κατά τη θέληση του ανθρώπου, Β’ Πέτρου 1 (α) : 21

  2. Δε δίνει τη δική του ερμηνεία στην προφητεία, Β’ Πέτρου 1 (α) : 20

  3. Υποδεικνύει τις αμαρτίες των ανθρώπων κατά του Θεού, Ησαΐας 58 (νη) : 1

  4. Προειδοποιεί για την ερχόμενη κρίση, Ησαΐας 24 (κδ) : 20,21 & Αποκάλυψη 14 (ιδ) : 6,7

  5. Οικοδομεί, προτρέπει και παρηγορεί όσο αφορά θρησκευτικά ζητήματα, Α’ Κορίνθιους 14 (ιδ) : 3

  6. Αναγνωρίζει την ενσάρκωση και την θεότητα του Ιησού, Α’ Ιωάννη 4 (δ) : 1-3

  7. Και, δουλεύει και ζει σε αρμονία με την Γραφή, Ματθαίος 7 (ζ) : 15-20

  8. Δε θα είναι ένας αστρολόγος, μάγος, γόης, μέντιουμ ή μάντης, Δευτερονόμιο 18 (ιη) : 9-12

 4. Στην Α’ Κορίνθιους 12 (ιβ) : 11,12-18 ο Παύλος παρομοιάζει τα χαρίσματα της εκκλησίας με τα μέρη του σώματος. Ποιο μέρος του σώματος θα αντιπροσώπευαν καλύτερα οι προφήτες; Α’ Σαμουήλ 9 (θ) : 9

  ΤΑ ΜΑΤΙΑ ( ο βλέπων )

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εφόσον ένας προφήτης συχνά ονομαζόταν “ο βλέπων”, επειδή μπορούσε να προβλέπει το μέλλον, τα μάτια αντιπροσώπευαν καλύτερα την προφητεία.

 5. Τότε σε ποια κατάσταση θα ήταν μια εκκλησία η οποία δεν θα είχε το χάρισμα της προφητείας; Ματθαίος 15 (ιε) : 14

  ΤΥΦΛΟΙ

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΝΑ ΤΕΣΤ;

 1. Αποδεικνύουν τα θαύματα ότι ένας προφήτης είναι αληθινός; Δευτερονόμιο 13 (ιγ) : 1-5 & Αποκάλυψη 16 (ις) : 14

  Όχι! Γιατί και ο διάβολος μπορεί να κάνει θαύματα.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα θαύματα αποδεικνύουν μόνο ένα πράγμα – υπερφυσική δύναμη. Αλλά τέτοια δύναμη προέρχεται και από το Σατανά και από το Θεό. Οι μάγοι της Αιγύπτου μετέτρεψαν μπαστούνια σε φίδια, και νερό σε αίμα, αλλά ήταν “ψευδοπροφήτες” εξουσιοδοτημένοι από το Σατανά, Έξοδος 7 (ζ) : 10-12, 19-22. Οι ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ενός προφήτη πρέπει να δοκιμαστούν από τη Γραφή. Αυτό είναι το μόνο μας ασφαλές κριτήριο. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ μπορεί να φαίνεται πολύ πνευματική αλλά αυτή, μόνη της, δεν αποδεικνύει τίποτα, Β’ Κορίνθιους 11 (ια) : 13-15. Εάν οι διδασκαλίες ενός προφήτη δεν είναι σύμφωνα με τη Γραφή αυτός είναι απατεώνας.

 2. Ο Θεός υπόσχεται να μιλήσει σ’ έναν προφήτη με έναν από τους τρεις τρόπους. Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις τρόποι; Αριθμοί 12 (ιβ) : 6,8

  1. Οπτασίας

  2. Στόμα προς στόμα

  3. Όνειρο

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κρυσταλλομαντεία, το “διάβασμα” της παλάμης ή του φλιτζανιού, η αστρολογία και η νεκρομαντεία ΔΕΝ είναι οι μέθοδοι του Θεού με τις οποίες επικοινωνεί με έναν προφήτη.

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΜΕΣΟ ΟΡΑΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ Πως ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Η ΓΡΑΦΗ ΕΝΑΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ.

  α. Χάνει τη φυσική δύναμη, Δανιήλ 10 (ι) : 8

  β. Έπειτα λαμβάνει υπερφυσική δύναμη, Δανιήλ 10 (ι) : 18,19

  γ. Δεν υπάρχει πνοή στο σώμα του, Δανιήλ 10 (ι) : 17

  δ. Μπορεί να μιλήσει, Δανιήλ 10 (ι) : 16

  ε. Δεν έχει αίσθηση του περιβάλλοντός του, Δανιήλ 10 (ι) : 5-8 & Β’ Κορίνθιους 12 (ιβ) : 2-4

  στ. Τα μάτια του είναι ανοιχτά, Αριθμοί 24 (κδ) : 4

 3. Τι συμβαίνει σε κάποιον που πιστεύει και υπακούει τους πραγματικούς προφήτες; Β’ Χρονικών 20 (κ) : 20

  “Πιστεύσατε τους προφήτες αυτού, και θέλετε ευοδοθή”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχει ελπίδα να ευοδωθεί πνευματικά ένα άτομο εάν αρνείται να πιστεύσει έναν πραγματικό προφήτη. Ο Ιωάννης, στην Αποκάλυψη 1 (α) : 3 λέει ότι πρέπει να ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, να ΑΚΟΥΜΕ και να ΦΥΛΑΤΤΟΥΜΕ αυτά που λέει η προφητεία του.

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ

 1. Βασικά καλούνται οι προφήτες να υπηρετήσουν την εκκλησία ή του άπιστους; Α’ Κορίνθιους 14 (ιδ) : 22

  “Η προφητεία όμως είναι – προς τους πιστεύοντας”

 2. Πώς ονομάζεται η προφητεία στην Αποκάλυψη 12 (ιβ) : 17

  “Την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού”.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάτω από το φως της Αποκάλυψης 19 (ιθ) : 10, η “μαρτυρία του Ιησού” σημαίνει “μαρτυρία ή μήνυμα ΑΠΟ τον Ιησού”. Όταν το Άγιο Πνεύμα εμπνέει σε έναν προφήτη ένα μήνυμα, πρέπει να το θεωρήσουμε ως ένα μήνυμα από τον Ιησού. Έτσι, το να υπονομεύω έναν πραγματικό προφήτη είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ. Ισοδυναμεί με το να ονομάζουμε τον Ιησού ψεύτη, Αποκάλυψη 3 (γ) : 14 & Αποκάλυψη 21 (κα) : 5

 3. Ποιος, είπε ο Ιησούς, θα έχει μια τεράστια επιρροή στις έσχατες ημέρες; Ματθαίος 24 (κδ) : 24

  “Θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτε”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επίσης και ο Πέτρος προειδοποιεί για τη δύναμη, κακή επιρροή των ψευδοπροφητών, Β’ Πέτρου 2 (β) : 1,2

 4. Ποια είδη ψευδοπροφητών καταδικάζει ονομαστικά η Γραφή; Δευτερονόμιο 18 (ιη) : 9-12 & Αποκάλυψη 22 (κβ) : 15 & Αποκάλυψη 21 (κα) : 8

  1. Μαντευόμενος μαντείαν – μάντης

  2. Προγνώστης των καιρών – Αστρολόγος

  3. Οιωνοσκόπος – ο μαντεύων εκ των οιωνών

  4. Μάγος – Μάγος (που γοητεύει, θέλγει, ματιάζει)

  5. Γόης – Ένας που μαγεύει ή μεταχειρίζεται μαγεία

  6. Ανταποκριτής δαιμονίων – Μέντιουμ

  7. Τερατοσκόπος – αυτός που υποστηρίζει ότι έχει σοφία από εξωγήινες πηγές

  8. Νεκρομάντης – αυτός που υποστηρίζει ότι μιλάει με τους νεκρούς

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Κύριος λέει ότι, όλοι όσοι κάνουν αυτά τα πράγματα είναι βδέλυγμα, Δευτερονόμιο 18 (ιη) : 12

 5. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν έγραψε κανένα βιβλίο της Γραφής, αλλά ήταν ένας αληθινός προφήτης. Ποιανού συμβουλή, κατά τη Γραφή, απέρριψαν οι άνθρωποι όταν απέρριψαν τη συμβουλή του Ιωάννη; Λουκάς 7 (ζ) : 28-30

  Αυτοί “ηθέτησαν εις εαυτούς την βουλή του Θεού”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμβουλή ενός πραγματικού προφήτη είναι πάντοτε η συμβουλή του Θεού. Το να την απορρίψουμε, είτε ο προφήτης είναι ένα συγγραφέας της Γραφής είτε όχι, ισούται με το να απορρίψουμε τη συμβουλή του Κυρίου. Τέτοια απόρριψη είναι μοιραία εάν το πρόσωπο δεν αναθεωρήσει τη θέση του.

  Προσέξετε μερικούς τίτλους που δίνονται στους προφήτες στη Βίβλο

  1. Προφήτης → Α’ Σαμουήλ 9 (θ) : 9

  2. Υιός ανθρώπου → Ιεζεκιήλ 4 (δ) : 1

  3. Βλέπων → Β’ Χρονικών 16 (ις) : 7

  4. Άγγελος – Μαλαχίας 3 (γ) : 1

  5. Σύνδουλος – Αποκάλυψη 19 (ιθ) : 10 & 22 (κβ) : 9

  6. Δούλος του Θεού → Α’ Χρονικών 6 (ς) : 49

  7. Άνθρωπος του Θεού → Β’ Βασιλέων 4 (δ) : 21,22

  8. Φύλακας → Ιεζεκιήλ 3 (γ) : 17

  9. Φωνή βωόντος στην έρημο → Ματθαίος 3 (γ) : 3

 6. Εφόσον ο Θεός ακόμα μιλάει μέσο των προφητών σήμερα, και εφόσον ο λόγος ενός αληθινού προφήτη είναι η προσωπική “μαρτυρία του Ιησού” σε σένα, είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις τους σύγχρονους προφήτες με τη Γραφή, και να ακούσεις αυτούς που συμφωνούν με τη Γραφή;

Κύλιση προς τα επάνω