Η μεγαλοπρεπή παρέλαση της νίκης και ήττας στην Αποκάλυψη

Στην Αποκάλυψη ο Ιησούς μας έχει δώσει μια μοναδική, τριαδική εικόνα της ιστορίας, από την εποχή των αποστόλων έως τον τελευταίο καιρό. Αυτές οι τρεις περιγραφές δίνονται μέσω των: 1. ΕΠΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 2. ΕΠΤΑ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΚΑΙ 3. ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ.

Στα μηνύματα στις ΕΠΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ (Μάθημα #5) ο Ιησούς αναπτύσσει τη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της Χριστιανικής εποχής. Επισημαίνει τα ελαττώματα του λαού Του και υπόσχεται τη νίκη. Δηλώνει σαφώς ότι η εκκλησία Του είναι πολύτιμη γι’ Αυτόν, και ότι θα θριαμβεύσει.

Οι ΕΠΤΑ ΕΦΡΑΓΙΔΕΣ (Μάθημα #9) δείχνουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της Χριστιανικής εποχής, και καθορίζουν ιδιαιτέρως τη μεγάλη αποστασία. Οι σφραγίδες παρηγορούν το λαό του Θεού, δείχνοντας ότι ο Θεός ελέγχει την ιστορία και θα φέρει το τέλος στην αμαρτία και στη θλίψη.

Οι ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ, που θα μελετήσουμε σήμερα, απεικονίζουν τη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της Χριστιανικής εποχής, και την επιρροή της επάνω στην εκκλησία. Παρουσιάζουν τη μεγαλοπρεπή παρέλαση της νίκης και της ήττας.

ΠΡΩΤΟΝ, η 1η, 2η, 3η και 4η σάλπιγγες περιγράφουν τη διάλυση της αρχικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ανατολικής και δυτικής) με σύμβολα που είναι καταπληκτικά στις λεπτομέρειές τους. Με συμβολική γλώσσα, περιγράφονται οι βαρβαρικές φυλές που διαμέρισαν την ειδωλολατρική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και άνοιξαν το δρόμο για την Παπική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ο Δανιήλ, και ο Ιωάννης (στην Αποκάλυψη) προφήτευσαν ότι αυτή η θρησκευτική δύναμη θα βασίλευε και θα καταδίωκε επί 1260 χρόνια τους Χριστιανούς που αγαπούσαν τη Γραφή.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η 5η και η 6η σάλπιγγες απεικονίζουν τις σφοδρές επιθέσεις των Μωαμεθανών φυλών, οδηγούμενες από διάφορους αρχηγούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια άλλη θρησκευτική δύναμη που καταπολέμησε το Χριστιανισμό.

ΤΡΙΤΟΝ, η 7η σάλπιγγα παρουσιάζει την τελική χρονική περίοδο, όταν η εκκλησία του Θεού των έσχατων ημερών κηρύττει το αιώνιο ευαγγέλιο και το Μήνυμα των Τριών Αγγέλων της Αποκάλυψης 14 (ιδ) : 6-10 σ’ όλο τον κόσμο, (Μάθημα 18).

Οι σάλπιγγες αποκορυφώνονται στη μεγάλη, τελική μάχη του Αρμαγεδδόνα που εισάγει τη δευτέρα παρουσία του Ιησού και επιφέρει το τέλος της αμαρτίας.

ΠΡΟΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 8 (η), 9 (θ) και 11 (ια) : 14-19. ΤΟΤΕ, ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ #1 ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 8 (η). ΔΕ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΟΠΟΤΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ #1 ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΜΕΛΕΤΑΤΕ, ΓΙΑ ΓΗΓΟΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.

ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 1. Η “σιωπή του ουρανού” της Αποκάλυψης 8 (η) : 1 λαμβάνει μέρος κατά τον ερχομό του Ιησού (βλέπε το μάθημα 9). Τα εδάφια 2-5 δείχνουν το εσωτερικό του αγιαστηρίου. Αυτό το αγιαστήριο είναι στη γη ή στον ουρανό; Αποκάλυψη 8 (η) : 3.

  “Το θυσιαστήριον το χρυσούν το ενώπιον του θρόνου”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο θρόνος είναι στον ουρανό. Η Αποκάλυψη 8 (η) : 1-5 είναι, στην πραγματικότητα, η συνέχεια του κεφαλαίου 6 (ς) της Αποκάλυψης, και έτσι είναι μέρος των τελευταίων γεγονότων της ιστορίας της γης όπως περιγράφεται στην έκτη και την εβδόμη πληγή.

 2. Πού έριξε ο άγγελος το θυμιατήριο γεμάτο με φωτιά; Αποκάλυψη 8 (η) : 5.

  “Ο άγγελος – έρριψεν εις την γην”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ρίχνοντας το θυμιατήριο στην γη δείχνει ότι η κρίση, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, έχει τελειώσει. Οι φωνές, βροντές, αστραπές και ο σεισμός λαμβάνουν χώρα στον ερχομό του Ιησού, Αποκάλυψη 16 (ις) : 17,18 & 6 (ς) : 14-17. Τώρα, ας μελετήσουμε την προφητική ιστορία που αποκορυφώνεται με αυτό το μεγάλο γεγονός.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΕΔΩ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ, ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ. ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟΥΣ (ΓΟΤΘΟΥΣ) ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ, ΕΡΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΝΟΥΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7 (ζ). Βλέπετε το μάθημα 12, Σχόλιο #2.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΡΩΜΗ

 1. Τι ρίχθηκε στη γη όταν σάλπιζε η πρώτη σάλπιγγα; Αποκάλυψη 8 (η) : 7.

  “Και έγεινε χάλαζα και πυρ μεμιγμένα με αίμα”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι περισσότεροι σχολιαστές της Γραφής συμφωνούν ότι το χαλάζι, η φωτιά και το αίμα αντιπροσωπεύουν την άγρια επίθεση στη Ρώμη από τους ΓΟΤΘΟΥΣ, και τον αδίστακτο αρχηγό τους ALARIC. Ήρθε σαν θύελλα χαλάζης με σφαγή, με εμπρησμό, και με απάνθρωπη κατάθλιψη. Τα μέλη των οικογενειών χωρίστηκαν και οι άνθρωποι δέχθηκαν κτηνώδη μεταχείριση καθώς οι ορδές σάρωσαν την Ελλάδα, την Μικρασία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Νότια Γαλλία. Εισέβαλλαν στην πόλη της Ρώμης και τη λεηλάτησαν επί έξι ημέρες το 410 μ.Χ.

 2. Τα δένδρα της Αποκάλυψης 8 (η) : 7 αντιπροσωπεύουν το λαό του Θεού. Τι συνέβηκε σ’ αυτά;

  “Το τρίτον των δένδρων κατεκάη”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κάψιμο των δένδρων αντιπροσωπεύει το δριμύ διωγμό κατά του λαού του Θεού, και την ομαδική καταστροφή του. Το χόρτο επίσης απεικονίζει το λαό του Θεού. Το καμένο χόρτο αναφέρεται στην ερήμωση και τους δύσκολους καιρούς που ήρθαν σ’ αυτούς.

 3. Ένα βουνό αντιπροσωπεύει ένα έθνος ή μία βασιλεία, (βλέπετε το Σχόλιο #1). Όταν το έθνος της ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΑΛΠΙΓΓΟΣ ρίφθηκε στη θάλασσα, τι συνέβηκε; Αποκάλυψη 8 (η) : 8.

  “Το τρίτον της θαλάσσης έγεινεν αίμα”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το “Αίμα” αναφέρεται στην αιματηρότητα των επιθέσεων τους. Αυτό το καιόμενο βουνό αντιπροσωπεύει τους ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ κάτω από τον ηγέτη τους GENSERIC. Τα “πλοία” του εδαφίου 9 δείχνουν ότι η εξουσία ήταν ναυτική, όπως πράγματι ήταν. Τα πλοία τους έλεγχαν τη Μεσόγειο. Μια φορά οι πειρατές αυτοί κατέστρεψαν 1.110 Ρωμαϊκά πλοία μέσα σε μια νύχτα. Στην ξηρά λαφυραγώγησαν και λεηλάτησαν. Η λέξη ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ προέρχεται από τα κατορθώματά τους. Λεηλάτησαν την πόλη της Ρώμης επί 14 μέρες, το 455 μ.Χ., και πήραν 1.000 αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανόμενης της Αυτοκρατόρισσας και των κορών της.

 4. Πόσα θαλασσινά πλάσματα και πλοία επηρεάστηκαν όταν κτύπησαν οι Βάνδαλοι; Αποκάλυψη 8 (η) : 9.

  “Το τρίτον πλοίον και έμψυχων πλασμάτων”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: “Έμψυχων κτισμάτων των εν τη θαλάσση” και “πλοία” αναφέρονται στη θάλασσα της ανθρωπότητας και στα υπάρχοντα του. “Το τρίτο” σημαίνει ότι ένα αρκετά μεγάλο τμήμα των ανθρώπων και των υπαρχόντων τους εξολοθρεύτηκαν. Βλέπε το Σχόλιο #1.

 5. Τι έπεσε από τον ουρανό όταν ήχησε η τρίτη σάλπιγγα; Αποκάλυψη 8 (η) : 10.

  “Αστήρ μέγας καιόμενος ως λάμπας”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτός ο καιόμενος αερόλιθος αντιπροσωπεύει τον ΑΤΤΙΛΑ, αρχηγό των ΟΥΝΩΝ. Ο στρατός του ρήμαξε και κατάκτησε των Ευρώπη από τον ποταμό Βόλγα έως τον Δούναβη. Έσφαξαν και ανάγκασαν τους επιζήσαντες να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις. Ο Αττίλας ονόμαζε τον εαυτόν του ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και καυχόταν ότι το χορτάρι δε φύτρωνε όπου πατούσαν τα άλογά του. Οι στρατιώτες του σημάδευαν τα πρόσωπά τους για να φαίνονται πιο φρικιαστικοί. Μια φορά, οι έφιπποι στρατιώτες του καταπάτησαν 200 νεαρές κοπέλες και άφησαν τα πρώματά τους να φαγωθούν από τους γύπες. Μέχρι σήμερα η λέξη ΟΥΝΟΙ αποτελεί συνώνυμο της διαρπαγής και λεηλασίας.

 6. Πώς ονομαζόταν το άστρο; Αποκάλυψη 8 (η) : 11.

  “Το όνομα του αστέρος λέγεται άψινθος”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: “ΑΨΙΝΘΟΣ” σημαίνει “ΠΙΚΡΑ” και αντιπροσωπεύει τις πικρές, σκληρές, ασπλαχνες επιθέσεις των Ούνων που επέφερε το θάνατο πολλών ανθρώπων.

 7. Όταν σάπλισε η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ, τι κτυπήθηκε και σκοτίσθηκε; Αποκάλυψη 8 (η) : 12.

  “Το τρίτον του ηλίου, και το τρίτον της Σελήνης, και το τρίτον των αστέρων”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μερικοί λένε ότι ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα αναφέρονται στους Ρωμαϊκούς αυτοκράτορες, γερουσιαστές και προξένους που ή καταστράφηκαν ή εμποδίστηκαν να κάνουν το έργο τους αποτελεσματικά. Όμως, συμβολίζουν επίσης το φως του ευαγγελίου, που σκοτίσθηκε κατά την επίθεση αυτή. Βλέπε το Σχόλιο #1.

 8. Ποια εξουσία εσκότισε τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα κάτω από την τέταρτη σάλπιγγα; (Βλέπε τη σημείωση παρακάτω).

  ΕΡΟΥΛΟΝ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εξουσία της τετάρτης σάλπιγγας είναι των βαρβάρων ΕΡΟΥΛΩΝ οδηγούμενοι από το βασιλιά τους ODOACER. Εκθρόνισε το Ρωμύλο, το Ρωμαίο αυτοκράτορα, και κατάργησε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της Δύσης. Η Ρώμη παραδόθηκε σ’ αυτόν το 476 μ.Χ. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι (ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα) έχασαν τη θέση τους, όπως τονίζεται στη σημείωση κάτω από την ερώτηση 9. Μετά από λίγο, η Ρώμη χωρίστηκε στις δέκα βασιλείες που αποτελούσαν τη σύγχρονη Ευρώπη. Οι επιθέσεις εναντίον της ειδωλολατρικής Ρώμης κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων σαλπίγγων, έφεραν την καταστροφή αυτής της υπερήφανης αυτοκρατορίας, που είχε θανατώσει αμέτρητες χιλιάδες του λαού του Θεού.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ, ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΕΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ (ζ). ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΟΙ, ΟΙ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟΙ (ΓΟΤΘΟΙ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΟΥΛΟΙ, (ΒΛΕΠΕ ΣΧΟΛΙΟ #2, ΜΑΘΗΜΑ 12). ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΤΟ, Η ΠΑΠΙΚΗ ΡΩΜΗ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ ΡΩΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΤΑΝ, ΕΤΣΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ 13 (ιγ), ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΑΡΑΓΜΑ, (ΒΛΕΠΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 19). ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΜΙΑ ΚΙΒΔΗΛΗ ΗΜΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ.

ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ, ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 9 (θ). ΒΛΕΠΕ ΣΧΟΛΙΟ #2.

ΟΙ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟΥ

 1. Οι τελευταίες τρεις ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΥΑΙΕΣ επειδή είναι τόσο εκτεταμένες και καταστρεπτικές. Όταν ήχησε η 5η σάλπιγγα (το πρώτο ουαί) ένα άστρο έπεσε στη γη, και σ’ αυτό δόθηκε ένα κλειδί για κάτι. Για ποιο πράγμα ήταν το κλειδί; Αποκάλυψη 9 (θ) : 1.

  “Το κλειδίον του φρέατος της αβύσου”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το φρέαρ της αβύσσου εδώ αντιπροσωπεύει τις απέραντες ερημιές της Αραβίας και της Σαχάρας, από τις οποίες προέρχονταν οι πολεμιστές αυτής της σάλπιγγας. Βλέπε Σχόλιο #2.

 2. Από ποιο έντομο αντιπροσωπεύονται οι πολεμιστές; Αποκάλυψη 9 (θ) : 3,7

  “Και εκ του καπνού εξήλθον ακρίδες”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΑΚΡΙΔΕΣ αντιπροσωπεύουν τους Άραβες τους ΣΑΡΑΚΗΝΟΥΣ. Βλέπε Σχόλιο #2). Το “άστρο” του εδαφίου 1 αντιπροσωπεύει το ΜΩΑΜΕΘ του οποίου η θρησκεία του ΙΣΛΑΜ ήταν το στοιχείο που συγκρότησε τις νομάδες της ερήμου σε μια ισχυρή πολεμική μηχανή που, μέσα σε λίγα χρόνια, κατάκτησε την Περσία, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Αφρική και την Ισπανία. Οι ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ προσηλύτισαν τα δύο τρίτα από τους Χριστιανούς της Αφρικής και της Ασίας στο ΙΣΛΑΜ. Παρουσίασαν ένα ψευδο-Σάββατο (την Παρασκευή), ένα ψευδοπροφήτη (Μωάμεθ) και μια ψευδο-Γραφή (το Κοράνι). Απορρίπτουν τον Ιησού ως Μεσσία, και διδάσκουν δικαιοσύνη διά έργων. Η θρησκευτική τους πεποίθηση ήταν τόσο αποτελεσματική που απείλησαν να συσκοτίσουν το φως του Ευαγγελίου. Οι επιθέσεις τους ήταν, σε μεγάλο βαθμό, εναντίον της Ανατολικής Ρώμης.

 3. Πόσο καιρό θα είχαν οι Σαρακηνοί τη δύναμη να βλάψουν και να βασανίσουν τους ανθρώπους; Αποκάλυψη 9 (θ) : 5,10

  5 ΜΗΝΑΣ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επί εκατοντάδες χρόνια οι Μωαμεθανικές φυλές ήταν νομαδικές και σχεδόν ανοργάνωτες. Κοντά στο τέλος του 13ου αιώνα ο Οθωμάν τους ένωσε και δημιουργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι πέντε μήνες είναι 150 πραγματικά χρόνια (5Χ30=150). Τα 150 χρόνια άρχισαν 27 Ιουλίου 1299 μ.Χ. όταν οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην Νικομηδεία, και τελείωσαν 27 Ιουλίου, 1449 μ.Χ. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, η αυτοκρατορία είχε αποκτήσει τόση εξουσία ώστε ο Έλληνας Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να ζητήσει την άδειά της να ανέβει στο θρόνο. Αυτή η περίοδος των 150 χρόνων βοηθάει να καθορίσει αυτή την προφητεία.

 4. Η έκτη σάλπιγγα (δεύτερο ουαί) συμβολίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου οι Τούρκοι κατάκτησαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ποιον έλυσε ο άγγελος της έκτης σάλπιγγας; Αποκάλυψη 9 (θ) : 14.

  “Τους τέσσαρας αγγέλους τους δεδεμένους εις τον μέγαν ποταμόν Ευφράτην”.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Αποκάλυψη 7 (ζ) : 1 μας εξηγεί ότι τέσσερις άγγελοι συγκρατούν τους ανέμους του πολέμου και της διαμάχης από τη γη. Οπωσδήποτε, οι άγγελοι έχουν ελέγξει τον πόλεμο διά μέσου των αιώνων. Εδώ επιτρέπουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να πολεμήσει με επιτυχία. Σε δευτερεύουσα έννοια, οι τέσσερις άγγελοι αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα κυριότερα σουλτανάτα (βασιλείες) της αυτοκρατορίας. Ο Ευφράτης (νερό Αποκάλυψη 17 (ιζ) : 15 είναι ένα σύμβολο των ανθρώπων της αυτοκρατορίας. Μελετήστε το Σχόλιο #2.

 5. Για πόσο καιρό θα συνέχιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία; Αποκάλυψη 9 (θ) 15.

  “Εις την ώραν και ημέραν και μήναν και ενιαυτόν”

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό είναι 391 χρόνια και 15 ημέρες προφητικός χρόνος. Βλέπε Σχόλιο #2. Η Αυτοκρατορία ιδρύθηκε στις 27 Ιουλίου, 1449. Προσθέτοντας τα 391 χρόνια και 15 ημέρες φτάνουμε στις 11 Αυγούστου 1840. Με βάση αυτή την αριθμητική πράξη, ο Josiah Litch, ένας Αμερικάνος κληρικός, προείπε το 1838 ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα έχανε την εξουσία της 11 Αυγούστου 1840. Η Αίγυπτος απειλούσε την Τουρκία και ήταν ικανή να την υποτάξει. Χωρίς ελπίδα και βοήθεια, η Τουρκία έκανε έκκληση στις Ευρωπαϊκές χώρες, και αυτές συμφώνησαν να την προστατεύουν. Το τελεσίγραφο που έστειλαν στην Αίγυπτο έφτασε στην ακριβή στιγμή – 11 Αυγούστου, 1840. Η Τουρκία τσακίστηκε. Από τότε η Τουρκία ονομάστηκε ως ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Οι άπιστοι που είχαν κοροϊδέψει την τόλμη του Litch εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ που πάνω από 1.000 άτομα του έγραψαν ότι έγιναν Χριστιανοί. Παρεπιπτόντως, οι Τούρκοι έφεραν το τέλος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ισλαμισμός, η θρησκεία των Τούρκων, μετράει τους οπαδούς της σε εκατοντάδες εκατομμύρια, και αυτοί είναι από τους πιο δύσκολους να δεχθούν το Ευαγγέλιο.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

 1. Μια ειδική, θρησκευτική κίνηση γι αυτές τις έσχατες ημέρες εμφανίστηκε μετά το κλείσιμο της έκτης σάλπιγγας το 1840. Βλέπε το Μάθημα 18. Κατά τη διάρκεια της 7ης σάλπιγγας, το υπόλοιπο του Θεού, η εκκλησία των εσχάτων ημερών πρέπει να δώσει ένα θετικό τριαδιό μήνυμα, Αποκάλυψη 14 (ιδ) : 6-14 σ’ όλο τον κόσμο προτού επιστρέψει ο Ιησούς. Η Αποκάλυψη 11 (ια) : 15-19 επαναλαμβάνει τρεις φορές τα κρίσιμα γεγονότα από το σάλπισμα της έβδομης σάλπιγγας έως το τέλος του κόσμου: 1. εδάφια 15-17, 2. εδάφιο 18, 3. εδάφιο 19. Σε ποιο διαμέρισμα του ουρανίου αγιαστηρίου μας φέρνει το εδάφιο 19;

  “Και εφάνη η κιβωτός της διαθήκης Αυτού”.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Κιβωτός είναι στο δεύτερο διαμέρισμα του ουρανίου αγιαστηρίου. Εδώ έχουμε μια εικόνα από τα Άγια των Αγίων του ουράνιου αγιαστηρίου, όπου η κρίση, που άρχισε το 1844, είναι σε συνεδρίαση. Βλέπε το Μάθημα 14.

 2. Η Αποκάλυψη 11 (ια) : 18 μας παρουσιάζει δραματικά, τα γεγονότα από τις ημέρες μας μέχρι την τελική καταστροφή των ασεβών.

  1. “Τα έθνη ωργίσθησαν” → 40 πόλεμοι ήταν εν εξέλιξει (τον Ιούλιο 1983) (Αποκάλυψη 11 (ια).

  2. “Ήλθεν η οργή σου” → 7 τελευταίες πληγές/Αρμαγεδδών (Αποκάλυψη 16 (ις)) Ανατροπή όλων των γήινων δυνάμεων από τον Ιησού.

  3. “Ο καιρός των νεκρών διά να κριθώσι” → Κατά τα 1000 έτη (Αποκάλυψη 20 (κ))

  4. “Η αμοιβή των αγίων / η καταστροφή των καταστρεφόντων την γη” → Η ο ουρανός, ή η φωτιά στο τέλος των 1000 ετών. (Βλέπε τα μαθήματα 7,15).

Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ #3 ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ.

 1. Είναι φανερό ότι ζούμε σε κρίσιμες, συναρπαστικές και πολύ σοβαρές ώρες – μόνο λίγα λεπτά, κατά κάποιο τρόπο, πριν από τον ερχομό του Κυρίου. Και εάν γίνει σήμερα; Είσαι έτοιμος;

 2. Έχεις σιγουρευτεί για τη σωτηρία σου; Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να αναβάλλει. Το ΠΕΡΙΜΕΝΕ είναι μια μοιραία λέξη που θα καταστρέψει εκατομμύρια. Το να χρονοτριβούμε φαίνεται τόσο άκακο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ποιο επικίνδυνο. Ο Ιησούς περιμένει να Τον καλέσεις να καθοδηγήσει τη ζωή σου. Θα Τον δεχθείς σήμερα;

Κύλιση προς τα επάνω