Αποκάλυψη το ανοιχτό βιβλίο

Οι περισσότεροι άνθρωποι σέβονται τη Γραφή, και οι πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες παντού θα ήθελαν να την καταλάβουν καλύτερα. Όμως, για τους περισσότερους, το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η προφητική του γλώσσα και τα μυστηριώδη σύμβολα φαίνονται ακατανόητα, και γι’ αυτό εκατομμύρια έχουν χάσει την ελπίδα ότι κάποτε θα το καταλάβουν.

Πολλοί πιστεύουν ότι το βιβλίο αναφέρεται περισσότερο στο παρελθόν ή στο μέλλον, και, επιπλέον ότι είναι ένα κλεισμένο ή σφραγισμένο βιβλίο, που δεν είναι δυνατόν να το κατανοήσουμε σήμερα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο της Αποκάλυψης δεν είναι ούτε κλειστό ούτε σφραγισμένο. Ο άγγελος του Θεού διάταξε να μη σφραγιστεί, Αποκάλυψη 22 (κβ) : 10. Μερικά από τα ποιό σπουδαία μηνύματα που έδωσε ο Θεός ποτέ, βρίσκονται σ’ αυτό το βιβλίο.

Η Αποκάλυψη είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Γράφρηκε ιδιαίτερα για τη δική μας εποχή – ο τελευταίος καιρός της ιστορίας της γης. Αποκάλυψη 22 (κβ) : 10-12 και μια ιδιαίτερη ευλογία λαμβάνουν όλοι όσοι κατανοούν και τηρούν τη συμβουλή του βιβλίου. Αποκάλυψη 1 (α) : 3 και 22 (κβ) : 7.

Η Αποκάλυψη είναι στην πραγματικότητα μια περίληψη ή ανακεφαλαίωση της Γραφής, όπου γίνεται μια ανασκόπιση των κυριότερων θεμάτων της Βίβλου για να τονίσει τη σπουδαιότητά τους. Όπως το βαλανίδι ενσωματώνει την ισχυρή βαλανιδιά, έτσι η Αποκάλυψη ενσωματώνει τα σπουδαία σημεία ολόκληρης της Γραφής.

Τα σεμινάρια είναι πολύ δημοφιλή σήμερα. Γίνονται παντού για πολλά θέματα. Αλλά αυτό το σεμινάριο είναι πολύ πιο σπουδαίο από όποιοδήποτε μορφωτικό σεμινάριο που έχει σκοπό μόνο να δώσει πληροφορίες ή να ικανοποιήσει την περιέργεια.

ΕΝΔΕΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 1. Αυτό το σεμινάριο θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον Ιησού Χριστό. Θα τον δείτε από μία καινούργια και θαυμάσια όψη.
 2. Θα επηρεάσει βαθιά τη ζωή σας.
 3. Θα σας δώσει μια καινούργια κατανόηση της ιστορίας του κόσμου μας μετά το σταυρό. Είναι, στην πραγματικότητα η ιστορία του αιώνιου πολέμου μεταξύ του Χριστού και του Σατανά.
 4. Θα δώσει νόημα στις καταστάσεις του κόσμου μας σήμερα.
 5. Θα αποκαλύψει σε σας τη σημασία των τρομερών, κλιμακοτών γεγονότων που σύντομα θα λάβουν χώρα στη γη – γεγονότα που θα επηρεάσουν βαθιά εσάς και τα αγαπητά σας πρόσωπα.
 6. Θα σας αποκαλύψει τα σχέδια του διαβόλου να παγιδέψει τους ανθρώπους. Αυτό τον εξοργίζει και γι’ αυτό θα κάνει το παν να εμποδίσει να παρακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο – εάν χάσετε μια βραδιά, μπορεί να είναι αυτή που σας χρειάζεται περισσότερο.
 7. Θα σας οδηγήσει στις πιο σπουδαίες αποφάσεις της ζωής σας.
 8. Θα μείνετε έκπληκτοι καθώς ο Θεός και ο Υιός του ο Χριστός σας μιλούν μέσο του Αγίου Πνεύματος. Συχνά θα σας εκπλήττει αυτό που ακούτε, αλλά προσέξτε. Οι εκπλήξεις του Θεού είναι πάντοτε για το καλό μας.
 9. Η Αγία Γραφή δε μοιάζει με κανένα άλλο βιβλίο. Ο Θεός την έγραψε, και μόνο με τη βοήθεια του μπορούμε να την καταλάβουμε σωστά. Γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να δαπανούμε χρόνο στην προσευχή για την οδηγία του, εάν θέλουμε να φτάσουμε στο σωστό συμπέρασμα.
 10. Αυτό το σεμινάριο θα αποδείξει καθαρά ότι και ο Κύριος και ο διάβολος διεκδικούν τη λατρεία σας. Είναι μια τραγωδία το ότι χιλιάδες λατρεύουν το Σατανά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Η Αποκάλυψη προειδοποιεί γι’ αυτό, και δείχνει τον τρόπο να αποφεύγουμε αυτό.
 11. Δεν είναι δυνατό να καλύψουμε κάθε λεπτομέρεια της Αποκάλυψης σε ένα τέτοιο σύντομο σεμινάριο, αλλά θα εξηγηθούν βασικά, σημαντικά σημεία, ώστε, όταν τελειώσει το σεμινάριο, να καταλάβετε το βιβλίο της Αποκάλυψης.

Εν όψει των ένδεκα αυτών σπουδαίων σημείων είναι ζωτικό να ξανατονίσουμε την ανάγκει να συνοδεύουμε τη μελέτη της Αποκάλυψης με πολύ προσευχή. Ταπεινά να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας αποκαλύψει τις σπουδαίες αλήθειες, και να μας δώσει την πίστη και το θάρρος να ακολουθήσουμε όπου μας οδηγήσει.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Κεφάλαιο 1 Συστήνεται ο ήρωας του βιβλίου.

Κεφάλαιο 2/3 Το μήνυμα του Χριστού στις 7 εκκλησίες.

Κεφάλαιο 4/5 Το άνοιγμα ενός μυστηριώδους, σφραγισμένου βιβλίου.

Κεφάλαιο 6/7 Οι 4 ιππείς της Αποκάλυψης και το σφράγισμα του λαού του Θεού.

Κεφάλαιο 8/9 Οι 7 σάλπιγγες.

Κεφάλαιο 10 Τρώγοντας το πικρό-γλυκό βιβλίο.

Κεφάλαιο 11 Οι 2 μάρτυρες ντυμένοι με σάκκο.

Κεφάλαιο 12 Η μυστηριώδης γυναίκα που στέκεται πάνω στη σελήνη.

Κεφάλαιο 13 Το σημάδι του θηρίου.

Κεφάλαιο 14 Το αινιγματικό μήνυμα των τριών μεγάλων αγγέλων.

Κεφάλαιο 15/16 Τα σταφύλια της οργής του Θεού.

Κεφάλαιο 17/18 Η μυστηριώδης Βαβυλώνα, η μεγάλη πόρνη.

Κεφάλαιο 19 Ο ιππεύς πάνω στο λευκό άλογο νικάει το θηρίο.

Κεφάλαιο 20 Ο δράκος δένεται στην άβυσσο για χίλια έτη.

Κεφάλαιο 21/22 Η πόλη του Θεού – ο νέος ουρανός και η νέα γη.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου το βιβλίο της Αποκάλυψης θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για σας, και όταν τελειώσει θα έχετε καταλάβει το βιβλίο αρκετά καλά ώστε να μπορέσετε να δώσετε μια σύντομη εξήγηση του περιεχομένου μόνοι σας. Έτσι, ας αρχίσουμε.

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης είναι ο Ιησούς που αποκαλύπτει το μέλλον.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

 1. Το βιβλίο της Αποκάλυψης πέρασε από πέντε στάδια πριν φτάσει σε μας. Ποιά είναι αυτά; Αποκάλυψη 1 (α) : 1-5
  1. Ο Θεός το έδωσε στον Ιησού
  2. Ο Ιησούς το έδωσε στον Άγγελο
  3. Ο άγγελος το έδωσε στον Ιωάννη
  4. Ο Ιωάννης το έγραψε (Εδάφιο 19)
  5. Ο Ιωάννης * έστειλε το βιβλίο στις επτά εκκλησίες στην Ασία (Εδάφιο 4)

* Ο Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης στο μικρό, βραχώδες νησί της Πάτμου (Αποκάλυψη 1 (α) : 9) στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου είχε σταλεί εξορία από τον Αυτοκράτορα Δομιτιανό για την πίστη του, και εκεί ήταν αναγκασμένος να δουλέψει στα ορυχεία για τιμωρία. Το νησί Πάτμος ήταν μία φυλακή, το “Αλκατράζ” των ημερών εκείνων. Ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη κάτω από τις πιο απειλητικές και αποθαρρυντικές περιστάσεις.

 1. Ο Θεός υπόσχεται μια ιδιαίτερη ευλογία στόν: Μακάριος αυτός που διαβάζει, και αυτοί που ακούν τα λόγια τής προφητείας, και τηρούν τα γραμμένα μέσα σ’ αυτή· επειδή, ο καιρός είναι κοντά. Αποκάλυψη 1 (α) : 3

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το να διαβάζει κανείς την Αποκάλυψη και να την μελετάει δεν αρκεί. Για να ευλογηθούμε πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της.

 1. Ποιον είπε ο Χριστός ότι αποκαλύπτουν τα Ιερά Γράμματα; Ιωάννην 5 (ε) : 39 Ερευνάτε τις γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ’ αυτές έχετε αιώνια ζωή· και εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα.
 2. Εξηγώντας την προφητεία, ποιο τρόπο προσέγγισης μεταχειρίστηκε ο Χριστός; Λουκάς 24 (κδ) : 25-27, 32. Και αρχίζοντας από τον Μωυσή και από όλους τους προφήτες, τους εξηγούσε τα γραμμένα για τον εαυτό του σε όλες τις γραφές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Χριστός τόνισε αυτά που είχαν πει οι άλλοι συγγραφείς της Γραφής επάνω στο θέμα. Η μέθοδος του είναι, βεβαίως, σωστή. Αφήστε την Γραφή να εξηγήσει τον εαυτόν της. Μόνο όταν μελετούμε την Αποκάλυψη κάτω από το φως που οι άλλοι συγγραφείς της Γραφής δίνουν επάνω στο ίδιο θέμα, θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε. Οι προσωπικές μας γνώμες για την προφητεία δεν έχουν καμιά αξία.

Το καταπληκτικό κλειδί ως προς την κατανόηση της Αποκάλυψης είναι η μελέτη των άλλων Βιβλικών συγγραφέων, και ειδικά αυτών της Παλαιάς Διαθήκης. Η Αποκάλυψη είναι ένα μωσαϊκό των σχημάτων λόγου της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Taylor G. Bunch, ένας φημισμένος συγγραφέας λέει “Στην Αποκάλυψη αναφέρονται αποσπάσματα από είκοσι έξι σε σύνολο τριάντα εννέα βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, και απο τα υπόλοιπα 404 εδάφια του βιβλίου, 276 δανείστηκαν ή αντιγράφθηκαν από άλλους Βιβλικούς συγγραφείς”. Π.χ. τα πρώτα 5 κεφάλαια της Αποκάλυψης περιέχουν 27, 15, 13, 16, και 14 παραπομπές αντίστοιχα στην Παλαιά Διαθήκη. Έτσι μην ξεχνάτε ότι ξεκλειδώνουμε τις προφητείες και τα σύμβολα της Αποκάλυψης με το να μάθουμε τι λένε οι άλλοι Βιβλικοί συγγραφείς για το ίδιο θέμα.

Ό,τι αποκάλυψε ο Ιησούς στον Ιωάννη, μας προσκαλεί να καταλάβουμε κι εμείς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

 1. Στην Αποκάλυψη 1 (α) : 1 τι έκανε ο άγγελος στο μήνυμα της Αποκάλυψης καθώς το έδωσε στον Ιωάννη; “Και τα φανέρωσε, στέλνοντας με τον άγγελο του στον δούλο του τον Ιωάννη·”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: “Εφανέρωσεν” σημαίνει να επικοινωνήσει, με σημεία, τεκμήρια ή σύμβολα. Έτσι οι προφητείες της Αποκάλυψης είναι συμβολικές.

 1. Στην Αποκάλυψη 1 (α) : 1 πώς παρουσιάζει ο Θεός το μήνυμα της Αποκάλυψης στο δούλο του; “Για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν·”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η λέξη “δείξει” δηλώνει μια πανοραμική ματιά. Καθώς διαβάζετε την Αποκάλυψη είναι εύκολο να καταλάβετε ότι ο Θεός έδειχνε στο δούλο του οράσεις με ηχητικά εφέ. Αναφερόμενος στις οράσεις, ο Ιωάννης λέει “Είδον” ή “Ιδού” ή κάτι παρόμοιο, 73 φορές. Στην Αποκάλυψη, ο Θεός παρουσιάζει γεγονότα, έθνη, θρησκευτικά κινήματα και οργανώσεις με ζωντανές περιγραφές με λόγια ή κινούμενα σχέδια. Η Αποκάλυψη είναι το εικονογραφημένο βιβλίο του Θεού ή μία τεράστια πινακοθήκη.

 1. Γιατί μιλούσε ο Χριστός με παραβολές και έντυσε το βιβλίο της Αποκάλυψης με σύμβολα; Λουκά 8 (η) : 10 “Για να μη βλέπουν ενώ βλέπουν, και να μη καταλαβαίνουν ενώ ακούν.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ιησούς μιλούσε με παραβολές ώστε μόνο οι πνευματικά προσανατολισμένοι να μπορέσουν να τον καταλάβουν. Έντυσε την Αποκάλυψη με σύμβολα για τον ίδιο λόγο: Μόνο αυτοί που ειλικρινά ψάχνουν για την αλήθεια και οδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα μπορούν να την καταλάβουν.

Επιπλέον, οι εχθροί του Θεού ξεσκεπάζονται και οι άνθρωποι του Θεού αποκαλύπτονται στην Αποκάλυψη. Πριν από αιώνες οι εχθροί του Θεού θα είχαν καταστρέψει το βιβλίο εάν ήταν γραμμένο σε μία φιλολογική γλώσσα. Γι’ αυτόν το λόγο, ήταν αναγκαίο να παρουσιάσει τα μηνύματα του βιβλίου σε γλώσσα που μόνο οι άνθρωποι του Θεού θα μπορούν να καταλάβουν.

Αλλά δεν είναι απαραίτητο τα σύμβολα να εμποδίζουν την κατανόηση. Η ίδια η Γραφή μας εξηγεί τι σημαίνουν σε μία φιλολογική γλώσσα. Παρακάτω υπάρχουν τρία προφητικά σύμβολα με τη Βιβλική εξήγηση της κατά λέξης σημασίας.

 1. Θηρίο – Δανιήλ 7 (ζ) : 23 -> Ρωμαική αυτοκρατορία
 2. Ύδατα – Αποκάλυψη 17 (ιζ) : 15 -> Άνθρωποι όλον των εποχών
 3. Ημέρα – Ιεζεκιήλ 4 (δ) : 6 -> Έτος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σεμινάριο διαθέτει ένα κατάλογο της φιλολογικής σημασίας των 88 συμβόλων της Αποκάλυψης, για να σας βοηθήσει στη μελέτη. Εάν δεν έχετε λάβει έναν, ζητήστε τον.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ

 1. Πόσο σίγουρα είναι τα λόγια της προφητείας; Β’ Πέτρου 1 (α) : 16,19 “αλλ’ ότι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της μεγαλειότητας εκείνου. – Και έχουμε βεβαιότερο τον προφητικό λόγο”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η προφητεία είναι πιο βέβαια και από την αφήγηση των αυτόπτων μαρτύρων.

 1. Ο Θεός δίνει δύο προειδοποιήσεις σε σχέση με την ερμηνεία της προφητείας. Ποιες είναι αυτές;
  1. Β’ Πέτρου 1 (α) : 20 “καμία προφητεία τής γραφής δεν γίνεται από την προσωπική εξήγηση εκείνου που προφητεύει.”
  2. Αποκάλυψη 22 (κβ) : 18,19 – Δεν πρέπει να προσθέτει ούτε να αφαιρεί κανείς από τα λόγια της προφητείας αυτής.
 2. Εφ’ οσον ο Θεός λέει ότι η Αποκάλυψη δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, ένα σφραγισμένο βιβλίο, γιατί τόσοι άνθρωποι το νομίζουν σφραγισμένο ή ακατανόητο; Ησαΐας 29 (κθ) : 10-14. Η στρατιγική του Σατανά είναι να ισχυρίζεται ότι η Αποκάλυψη δεν μπορεί να κατανοηθεί επειδή είναι σφραγισμένη ή γιατί είμαστε αμόρφωτοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Σατανάς δε θέλει η Αποκάλυψη να κατανοηθεί επειδή καθαρά εκθέτει τις παγίδες του. Γι’ αυτό κάνει το παν για να αμφισβητηθεί. Μεταχειρίστηκε αυτή την τακτική στον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης, και το κάνει πολύ αποτελεσματικά σήμερα.

 1. Πόσο μέρος από την Αγία Γραφή είναι Θεόπνευστο; Β’ Τιμόθεου 3 (γ) : 16 “Ολόκληρη η γραφή είναι Θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη”.
 2. Εάν διαστρεβλώνουμε τα Ιερά Γράμματα για να συμπίπτει με τις δικές μας ιδέες και προτιμήσεις, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Β’ Πέτρου 3 (γ) : 15,16 “Και να θεωρείτε σωτηρία τη μακροθυμία τού Κυρίου μας· όπως σας έγραψε και ο αγαπητός μας αδελφός Παύλος, σύμφωνα με τη σοφία που του δόθηκε, καθώς και σε όλες τις επιστολές του, μιλώντας γι’ αυτά μέσα σ’ αυτές· ανάμεσα στα οποία είναι και μερικά δυσνόητα, τα οποία οι αμαθείς και αστήρικτοι διαστρεβλώνουν, όπως και τις υπόλοιπες γραφές, για τη δική τους απώλεια.”.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

 1. Τέσσερα πράγματα είναι ουσιώδη προκειμένου να καταλάβω την Αγία Γραφή συμπεριλαμβανομένης και της Αποκάλυψης. Ποια είναι αυτά;
  1. Α Κορινθίους 2 (β) : 14 Τα πνευματικά πράγματα πνευματικώς διακρίνονται.
  2. Αποκάλυψη 21 (κα) : 6 Πρέπει να έχω δίψα για την αλήθεια.
  3. Β’ Τιμόθεου 2 (β) : 15 και Πράξεις 17 (ιζ) : 11 Πρέπει να μελετούμε την Γραφή και να δεχόμασται όλες τις αλήθειες με την διδασκαλία της Γραφής.
  4. Αποκάλυψη 1 (α) : 3 και Ιωάννη 7 (ζ) : 17 “Αν κάποιος θέλει να κάνει το θέλημα του, θα γνωρίσει για τη διδασκαλία, αν είναι από τον Θεό ή αν εγώ μιλάω από τον εαυτό μου.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να είμαι πρόθυμος να εκτελώ το θέλημα του Θεού καθώς μου το φανερώνει. Ο Χριστός αφιέρωσε την Αποκάλυψη στους “δούλους” του ή οπαδούς του. Δεν κάνει καμιά δήλωση ότι οι άλλοι θα την καταλάβουν. Στο Δανιήλ 12 (ιβ) : 10 βρίσκεται το μυστικό σχετικά με το πώς να καταλάβουμε τα Πνευματικά πράγματα. “και κανένας από τους ασεβείς δεν θα καταλάβει· όμως, οι συνετοί θα καταλάβουν.”. Για να κατανοήσω στην πραγματικότητα την προφητεία, χρειάζομαι πνευματική φώτιση, που δίνεται μόνο σ’ αυτούς που αγαπούν και υπηρετούν το Θεό.

 1. Ποιες υποσχέσεις δίνει ο Ιησούς σ’ αυτούς που υπακούνε στο λόγο του;
  1. Αποκάλυψη 3 (γ) : 10 Αυτός θέλει να τους φυλάξει από την ώρα του πειρασμού.
  2. Αποκάλυψη 22 (κβ) : 14 Θα έχουν εξουσία επί το δένδρον της ζωής, και να εισέλθουν δια των πυλώνων εις την πόλιν.
 2. Καθώς το Άγιο Πνεύμα σας αποκαλύπτει σπουδαίες αλήθειες για τον Ιησού από το βιβλίο της Αποκάλυψης, είστε πρόθυμοι να υπακούσετε στις αλήθειες αυτές;
Κύλιση προς τα επάνω