Τα επτά αγνοημένα μηνύματα του Ιησού

Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι, σε μεγάλο βαθμό, γράμματα γραμμένα από τους αποστόλους σε διάφορες εκκλησίες ή άτομα. Οι Χριστιανοί, γενικά, δέχονται όλα αυτά τα γράμματα ως τον αξιόπιστο Λόγο του Θεού προς την εκκλησία σήμερα.

Αλλά ένα από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, η Αποκάλυψη φέρνει το όνομα του ίδιου του Ιησού. Πραγματικά, το βιβλίο ονομάζεται “Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού.” Αρχίζει με επτά ειδικά γράμματα ή επιστολές από τον Ιησού προς τις εκκλησίες. Από όλα τα γράμματα ή επιστολές της Καινής Διαθήκης, ασφαλώς αυτά τα προσωπικά γράμματα αγάπης με ειδικές συμβουλές από τον Κύριο, θα έπρεπε να τύχουν της μεγαλύτερης προσοχής και ενδιαφέροντος από το λαό Του.

Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι τραγικό ότι αυτά τα επτά, επιτακτικά γράμματα από τον Ιησού είναι σχεδόν τελείως αγνοημένα. Οπωσδήποτε ο Σατανάς, ο αρχι-εχθρός του λαού του Θεού, χαίρεται γιατί οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν δίνουν προσοχή στη σπουδαία συμβουλή του Ιησού από το ιδιαίτερα δικό Του βιβλίο, την Αποκάλυψη.

Αλλά, δόξα το Θεό, δεν είναι αργά. Σ’ αυτό το Σεμινάριο της Αποκάλυψης θα μελετήσουμε αυτά τα επτά σπουδαία μηνύματα. Ας μας οδηγήσει το Άγιο Πνεύμα καθώς μελετούμε τα κεφάλαια δύο και τρία της Αποκάλυψης, και προσέχουμε την κρίσιμη συμβουλή του Ιησού για τους πολυάσχολους Χριστιανούς της δεκαετίας του 80.

  1. Ποια σοβαρή προειδοποίηση δίνει ο Ιησούς για τη σπουδαιότητα της κάθε λέξης της Αποκάλυψης; Αποκάλυψη 22 (κβ) : 18,19.

    1. Εάν προσθέτω κάτι στην Αποκάλυψη ο Θεός θα προσθέτει σε μένα τις πληγές της Αποκάλυψης.

    2. Εάν αφαιρώ κάτι από την Αποκάλυψη, ο Θεός θα αφαιρέσει το όνομά μου από το βιβλίο της ζωής.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι περισσότερες σημειώσεις γι’ αυτό το μάθημα βρίσκονται στο σχόλιο #2. Βλέπετε μέρος 1 για τη σημείωση για την πρώτη ερώτηση.

  2. Πού ήταν εγκατεστημένες αυτές οι επτά εκκλησίες; Αποκάλυψη 1 (α) : 4 Στην Ασία.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 2.

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Αυτό το σεμινάριο σας έχει εφοδιάσει με μία σπουδαία περίληψη των μηνυμάτων του Ιησού στις επτά εκκλησίες. Παρακαλώ, μελετήστε την προσεκτικά ΠΡΙΝ από το επόμενό μας μάθημα. Τότε θα συζητήσουμε δυο κεφάλαια της Αποκάλυψης σε μια βραδιά, και πρέπει να καλύψουμε όλα τα σημεία γρήγορα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για σας να παρακολουθήσετε εάν είσθε εξοικειωμένοι με το φύλλο αυτό νωρίτερα. Φέρνει τον τίτλος “Σχόλιο 1.” Επίσης παρακαλώ να διαβάσετε τα κεφάλαια δύο και τρία της Αποκάλυψης από το μάθημα.

  3. Τρεις δηλώσεις που κάνει ο Ιησούς προς τις επτά εκκλησίες είναι τόσο σπουδαίες, και τόσο επίκαιρες για τους Χριστιανούς όλων των εποχών, που δόθηκαν και στις επτά εκκλησίες. Ποιες είναι αυτές οι τρις δηλώσεις που δόθηκαν και στις επτά εκκλησίες;

    1. Αποκάλυψη 2 (β) : 2,9,13,19 και 3 (γ) : 1,8,15 “Εξεύρω τα έργα σου.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 3-α.

    1. Αποκάλυψη 2 (β) : 7,11,17,26 και 3 (γ) : 5,12,21. “όστις έχει ωτίον ας ακούση” τι λέγει το Πνεύμα προς τα εκκλησίας.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 3-β,γ. Αποκάλυψη 2 (β) : 7, 11,17, 29 και 3 (γ) : 6,13,22. “Ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 3γ.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ.

  1. Ο Θεός ξέρει το παν για μένα. Δεν μπορώ να Τον γελάσω.

  2. Είναι αναγκαίο να νικήσουμε, και αυτό μπορούμε να το κατορθώσουμε μόνο μέσο του Ιησού.

  3. Πρέπει να υπακούω τη φωνή του Πνεύματος πάντοτε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή ο χρόνος μας είναι μετρημένος, καθώς μελετάμε αυτά τα μηνύματα στις επτά εκκλησίες, θα τονίζουμε μόνο τα κυριότερα σημεία κάθε εποχής.

ΕΦΕΣΟΣ – Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

  1. Η Έφεσος ήταν η εκκλησία των Αποστόλων. Αντιπροσωπεύει την εκκλησία του Θεού του πρώτου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του αιώνα αυτού, η εκκλησία αυξήθηκε με απίστευτη ταχύτητα. Ο Ιστορικός Gibbon λέει ότι υπήρχαν περίπου έξι εκατομμύρια Χριστιανοί στην αυτοκρατορία όταν τελείωσε ο αιώνας. Και ο Παύλος είπε ότι είχαν μεταδώσει το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Κολοσσαείς 1 (α) : 5,6,23. Ποια επίπληξη έκανε ο Ιησούς στην Έφεσο; Αποκάλυψη 2 (β) : 4. “Την αγάπην σου την πρώτην αφήκας.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 4.

  2. Ο Ιησούς επαίνεσε την εκκλησία της εποχής της Εφέσου για τη στάση της προς τους ψευδοδιδασκάλους. Ποια ήταν η στάση της; Αποκάλυψη 2 (β) : 2. “Και εδοκίμασας τους λέγοντας ότι είναι απόστολοι και δεν είναι.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 5.

ΣΜΥΡΝΗ – Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ

  1. Η Σμύρνη καλύπτει την εκκλησία από 100 μ.Χ. περίπου μέχρι 313 μ.Χ. και ήταν μια περίοδος φοβερού διωγμού και μαρτυριών για την εκκλησία. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία θεωρούσε το Χριστιανισμό παράνομο και προσπαθούσε να τον εξαλείψει. Μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσα από τα παιδιά Του αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν, φαγώθηκαν από τα λεοντάρια, και εσφάγησαν με το ξίφος. Η εκκλησία της εποχής αυτής ζούσε τόσο κοντά στον Ιησού που δεν της έκανε καμιά επίπληξη. Της έδωσε, όμως, ευλογημένα λόγια ενθάρρυνσης. Ποια ήταν αυτά τα λόγια; Αποκάλυψη 2 (β) : 10: “Μη φοβού μηδέν εκ των όσα μέλλεις να πάθης – Γίνου πιστός μέχρι θανάτου και θέλω σοι δώσει τον στέφανον της ζωής.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 6.

  2. Τι υποσχέθηκε στο νικητή της Σμύρνης; Αποκάλυψη 2 (β) : 11. “Ο νικών δεν θέλει αδικηθή εκ του θανάτου του δευτέρου”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 7.

ΠΕΡΓΑΜΟΣ – ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

  1. Η Πέργαμος καλύπτει την εκκλησία κατά τον 4ο και 5ο και τις πρώτες δεκαετίες του 6ου αιώνα. Είναι η εποχή της υποστήριξης της θρησκείας από το κράτος, μια εποχή συμβιβασμού. Ο Χριστιανισμός είχε αυξηθεί τόσο γρήγορα που οι Ρωμαίοι ηγέτες αισθάνθηκαν ανασφαλείς. Σε μερικά μέρη, οι Χριστιανοί ήταν περισσότεροι από τους ειδωλολάτρες. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, και ολόκληρος ο στρατός του, βαπτίσθηκαν και αποδέχθηκαν τη Χριστιανική πίστη.

    Ο Σατανάς δεν μπορούσε να καταστρέψει την εκκλησία με το διωγμό, και έτσι την διέφθειρε με τη δημοτικότητα, το συμβιβασμό και την κοσμική ένωση. Ειδωλολατρικές συνήθειες και πρακτικές εισχώρησαν στην εκκλησία, και αυτές οι ειδωλολατρικές επιδράσεις αλλοίωσαν τόσο την εκκλησία ώστε να χάσει την πνευματική της δύναμη. Η Πέργαμος ονομαζόταν ‘ο θρόνος του Σατανά” γιατί ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας, και έτσι το αρχηγείο της ειδωλολατρικής της θρησκείας επίσης.

    Ο Κύριος επίπληξε την εκκλησία της εποχής αυτής γιατί επέτρεπε ψευδείς διδασκαλίες να ακμάζουν. Τα διδάγματα ενός άνδρα και μιας ομάδα αναφέρονται. Ποια είναι τα ονόματά τους; Αποκάλυψη 2 (β) : 14,15.

    1. Άνδρας → Βαλαάμ (Βαλάμ)

    2. Ομάδα → Νικολαΐτες

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 8.

ΘΥΑΤΕΙΡΑ – ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ

  1. Η Θυάτειρα καλύπτει μια χρονική περίοδο 1.000 χρόνων περίπου, από τον έκτο μέχρι τον δέκατο πέμπτη αιώνα – την πιο μακρόχρονη περίοδο από οποιαδήποτε άλλη από τις επτά εκκλησίες. Μερικές φορές αυτή η περίοδος ονομάζεται “Οι σκοτεινοί αιώνες.” Ήταν μια εποχή φοβερής αποστασίας. Ο Κύριος επίπληξε την εκκλησία της εποχής αυτής γιατί άνοιξε τις πόρτες της σε μια πονηρή γυναίκα η οποία διέφθειρε την εκκλησία. Ποιο ήταν το όνμα της γυναίκας αυτής; Αποκάλυψη 2 (β) : 20. Ιεζάβελ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 9.

  2. Ποια σοβαρή προειδοποίηση δίνει ο Θεός σ’ αυτή τη συμβολική Ιεζάβελ και σ’ όλους αυτούς που την ακολουθούν; Αποκάλυψη 2 (β) : 22,23

    1. “Ιδού, εγώ βάλλω αυτήν – εις θλίψην μεγάλην.”

    2. “Και τα τέκνα αυτής θέλω αποκτείνει με θάνατος.”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 10.

  3. Κατά τη γνώμη σας σε ποιους αναφέρονται οι “λοιποί” στη Θυάτειρα οι οποίοι αντιστάθηκαν στην πνευματική φθορά εκείνης της χρονικής περιόδου; Αποκάλυψη 2 (β) : 24.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 11.

ΣΑΡΔΕΙΣ – ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

  1. Οι Σάρδεις αγκαλιάζουν το Χριστιανισμό στον 16ο, 17ο και το πρώτο μέρος του 18ου αιώνα. Καλύπτει την κρίσιμη περίοδο της μεταρρύθμισης, όταν άνδρες του Θεού πλήρεις Πνεύματος συγκλόνιζαν τον κόσμο με τα μηνύματά τους. Η Βίβλος, το βιβλίο του Θεού, κέρδιζε ξανά την εύνοια, και το “πιστεύω” των Χριστιανών δοκιμαζόταν από αυτήν.

    Μερικοί από αυτούς τους άνδρες ίδρυσαν μεγάλα εκκλησιαστικά δόγματα που υπάρχουν και σήμερα. Αλλά, δυστυχώς, όταν αυτοί οι άνδρες πέθαναν, οι οπαδοί τους, αντί να ψάχνουν με προσευχή για ακόμα περισσότερο φως, εγκατέλειψαν μέρος από αυτό που ήδη είχαν, και η εκκλησία γύρισε προς τα πίσω με απίστευτη ταχύτητα. Όταν ο Ιησούς αναθεώρησε τη γενική κατάσταση της εποχής των Σαρδέων τι είπε ότι πρόκειται να συμβεί στην πνευματική πείρα της εκκλησίας; Αποκάλυψη 3 (γ) : 2.

    Ήταν έτοιμη να κοιμηθή πνευματικά (να πεθάνει).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2, μέρος 12.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το σοβαρό μάθημα απευθύνεται σε μας σήμερα. Συνεχίστε να επιδιώκετε την αλήθεια, και ακολουθήστε αυτήν καθώς την βρίσκετε, και οι ευλογίες θα έρθουν. Αρνηθήτε να κάνετε αυτό, και ο όλεθρος έρχεται. Ο Ιησούς αποκαλύπτει φως σε μένα, σταδιακά τόσο, όσο μπορώ να βαστάζω. Ιωάννης 16 (ις) : 12. Εάν δέχομαι το φως, καθώς Αυτός το δίνει, λαμβάνω περισσότερο, μέχρι που ν’ αποκτήσω πλήρες φως. Παροιμίες 4 (δ) : 18,19. Εάν αρνηθώ το φως, σβύνει, και σκοντάφτω στο σκοτάδι. Ιωάννης 12 (ιβ) : 35.

  2. Ποια εντυπωσιακά λόγια περιγράφουν την κατάσταση της εποχής της εκκλησίας των Σαρδέων όπως την είδε ο Ιησούς; Αποκάλυψη 3 (γ) : 1. “Το όνομα έχει ότι ζής και είσαι νεκρός”

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπετε σχόλιο #2 μέρος 13

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

  1. Η εποχή της εκκλησίας της Φιλαδέλφειας καλύπτει το δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα και το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Είναι η εποχή της γέννησης και εξάπλωσης του εξωτερικού ιεραποστολικού έργου. Και η Βρετανική και η Αμερικανική Βιβλική Εταιρία οργανώθηκαν μέσα στην περίοδο αυτή, και οι ιεραπόστολοι άρχισαν να περικυκλώνουν τον κόσμο. Μεγάλοι κήρυκες αναζωογόνησης όπως ο Wesley και ο Whitefield συντέλεσαν ώστε να επέλθει μία παγκόσμια αφύπνιση. Μια παγκόσμια μελέτη των βιβλίων του Δανιήλ και της Αποκάλυψης ενίσχυσαν την αναζωογόνηση, ώστε να καταστεί η μεγαλύτερη από τον καιρό της Πεντηκοστής. Το όνομα “Φιλαδέλφεια” ή “αδελφική αγάπη” ταιριάζει, βεβαίως σ’ αυτή την περίοδο. Καθώς ο Ιησούς κοίταξε την εκκλησία Του σ’ αυτή την περίοδο, δεν πρόφερε καμία επίπληξη. Αυτή η εκκλησία, όμως είχε προβλήματα με αυτή την ίδια την ομάδα, όπως είχε η εκκλησία τη Σμύρνης. Πώς ονομαζόταν αυτή η ομάδα; Αποκάλυψη 2 (β) : 9 και 3 (γ) : 9. Η συναγωγή του Σατανά.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσέξετε ότι οι άνθρωποι της συναγωγής (εκκλησία) του Σατανά προσποιούνται ότι είναι πιστοί, αληθινά μέλη της εκκλησίας του Θεού και δε φανέρωσαν το τι ήταν στην πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι αγγελιοφόροι του διαβόλου, επειδή φαίνονται τόσο δίκαιοι και αγαπημένοι. Ο Ιησούς τους ονομάζει “λύκους ενδυμένους με ενδύματα προβάτων.” Ματθαίος 7 (ζ) : 15. Πρέπει να περιμένουμε από τους αντιπροσώπους του διαβόλου να είναι παραπλανητικοί και δόλιοι, εφ’ όσον ο διάβολος είναι ο πατήρ του ψεύδους. Ιωάννης 8 (η) : 44. Εάν μένουμε κοντά στον Ιησού και ελέγχουμε κάθε διδασκαλία με το Λόγο Του, δε θα εξαπατηθούμε. Ησαΐας 8 (η) : 20 και 30 (λ) : 21.

  2. Στην Αποκάλυψη 3 (γ) : 7,8 ο Θεός μιλάει στη Φιλαδέλφεια για κάτι που ανοίγει και κλείνει. Τι ήταν; Η θύρα

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πόρτα που αναφέρεται εδώ είναι η πόρτα προς τα Άγια των Αγίων στο Ουράνιο Αγιαστήριο. Η πόρτα στα Άγια των Αγίων ανοίχθηκε στον Ουρανό από τον Ιησού στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να την κλείσει. Θα μελετήσουμε λεπτομερώς τη σπουδαία σημασία του γεγονότος αυτού, σε άλλα δύο μαθήματα σ’ αυτό το Σεμινάριο. Συναρπαστικά γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν στον Ουρανό όταν αυτή η πόρτα άνοιξε. Θα σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτά τα μαθήματα.

ΛΑΟΔΙΚΕΙΑ – Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

  1. Λαοδικεία – η καρδιά χτυπάει λίγο πιο γρήγορα όταν σκεπτόμαστε αυτή την εποχή των επτά εκκλησιών, γιατί η Λαοδικεία αντιπροσωπεύει τη σημερινή εκκλησία. Τα λόγια προς τη Λαοδικεία είναι απ’ ευθείας συμβουλή και επίπληξη του Ιησού για τους Χριστιανούς που ζουν τώρα. Αυτός γνωρίζει τα πνευματικά προβλήματα μας , και τις λύσεις τους. Αυτός ξέρει τις ανάγκες μας, και, με αγάπη προσφέρει τη βοήθεια Του. Ποια, λέει ο Ιησούς, ότι είναι τα προβλήματα μας σήμερα; Αποκάλυψη 3 (γ) : 15-17:

    1. Εδάφιο 16 → Είμαστε χλιαροί

    2. Εδάφιο 17 → Νομίζουμε ότι είμαστε πνευματικά πλούσιοι και δε χρειαζόμαστε τίποτα ενώ είμαστε ταλαίπωροι ελεεινοί, φτωχοί, τυφλοί και γυμνοί.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να νομίζω ότι βαδίζω σύμφωνα με το θέλημα του Θεού ενώ έχω τόσο μεγάλη ανάγκη για μετάνοια! (Εδάφιο 19). Πολλοί άνθρωποι, φαινομενικά ευσεβείς, θα χαθούν στην τελική κρίση για τον ίδιο λόγο. Βλέπετε Ματθαίος 7 (ζ) : 21-23. Είναι κακό να είναι κανείς περιπλεγμένος. Είναι ακόμα χειρότερο να είναι περιπλεγμένος και να μην το ξέρει.

  2. Ποια τρία πράγματα με συμβουλεύει ο Ιησούς να αποκτήσω, ώστε να βλέπω το εαυτόν μου όπως είμαι, και να φέρω τη ζωή μου σε αρμονία με Αυτόν; Αποκάλυψη 3 (γ) : 18:

    1. Χρυσίον εκ πυρός δεδοκιμασμένον (ένα πολύτιμο μέταλλο)

    2. Λευκά ιμάτια (ενδύματα)

    3. Κολλύριο για τα μάτια μας (φάρμακο)

  3. Ποια είναι η σημασία του χρυσού, των λευκών ιματίων και του κολλυρίου;

    1. Ο χρυσός σημαίνει τα πραγματικά πλούτη του Ουρανού, που εμφαίνονται σε ένα χαρακτήρα χρυσό, που θ’ αντέξει στη φωτιά του διωγμού και της κακουχίας. Συμπεριλαμβάνει: ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Ψαλμοί 19 (ιθ) : 7-10, και ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΓΗ, Γαλάτες 5 (ε) : 6 και Ιακώβ 2 (β) : 5 και Ιών 23 (κγ) : 10.

    2. ΛΕΥΚΑ ΙΜΑΤΙΑ σημαίνουν ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Ησαΐας 61 (ξα) : 10 και Αποκάλυψη 19 (ιθ) : 8. Προσφέρεται από τον Ιησού δωρεάν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να το κερδίσουμε. Το λαμβάνουμε μόνο διά πίστεως. Ζαχαρίας 3 (γ) : 1-5. Και το διατηρούμε μόνο διά πίστεως στον Ιησού. Ρωμαίους 1 (α) : 17.

    3. ΚΟΛΛΥΡΙΟ σημαίνει 1) ΔΙΟΡΑΤΗΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Ψαλμοί 119 (ριθ) : 18, Α’ Ιωάννη 2 (β) : 20,27. 2) ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Ιωάννη 14 (ιδ) : 26, Εφεσίους 1 (α) : 17-19.

  4. Τι πρέπει να κάνω για να είμαι σίγουρος ότι ο πολύτιμος χρυσός, τα λευκά ιμάτια και το κολλύριο είναι δικά μου; Αποκάλυψη 3 (γ) : 20.

    Να ανοίξω ορθάνοιχτη την θύρα και να αφήσω τον Ιησού να μπει μέσα στην καρδιά μου.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν και ο Ιησούς μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες, δε θα παραβιάσει την πόρτα της καρδιάς μου. Εγώ, μόνο, μπορώ να το κάνω.

    ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΕΠΟΧΩΝ, ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ. Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 3 (γ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ. ΟΜΩΣ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 19 ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΥΤΟΥ. ΙΣΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΟΥΝ, ΑΛΛΑ, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Κύλιση προς τα επάνω