Το μυστικό της υγιεινής ζωής

Σύγχρονοι ερευνητές κατέβαλαν προσπάθειες να τεκμηριώσουν μια αλήθεια που η Γραφή πρώτη παρουσίασε: τα ανθρώπινα όντα είναι συνυφασμένα σύνολα. Αυτά που εμείς συχνά διαιρούμε σε φυσικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέρη ενός ατόμου, αποτελούν στην πραγματικότητα μια ενιαία μονάδα. Η λέξη «άτομο» παράγεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «τέμνω» που σημαίνει «κόβω», δηλαδή, το άτομο είναι μια ύπαρξη που δεν τέμνεται. Με άλλα λόγια, ό,τι επηρεάζει τη διάνοια, επηρεάζει και το σώμα. Η πνευματική μας κατάσταση έχει αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση και το αντίθετο. Ό,τι επηρεάζει τη μια μορφή της ύπαρξής μας, αγγίζει και τις άλλες μορφές. Είμαστε ένα ενιαίο πρόσωπο.

Σαν παράδειγμα, οι ερευνητές Δρς Λήι και Μπερκ του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα και ο δρ. Γουίλιαμ Φράι του πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν με διερευνητικές μελέτες ότι το ευτυχισμένο, χαρούμενο γέλιο δημιουργεί υπολογίσιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου (Loma Linda Scope, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1992, σελ. 55). Μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου να καταπολεμήσει καλύτερα την ασθένεια αν είσαι ευτυχισμένος. Αυτή και πολλές άλλες μελέτες δείχνουν πόσο στενά συνεργάζονται η διάνοια και το σώμα.

Χιλιάδες χρόνια πριν ο Λόγος του Θεού έδειξε αυτή τη ζωτική σχέση που μόλις πρόσφατα έγινε αποδεκτή από την ιατρική θεωρία:

Σύμφωνα με τον απόστολο Ιωάννη, πόσο στενή σχέση υπάρχει ανάμεσα στο σώμα και στην πνευματική ευεξία;

Ο Λόγος του Θεού μπορεί να σώσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μας χρησιμεύσει ως πηγή υγείας καθώς και ως πηγή αιώνιας ζωής. Έτσι, σε αυτό το Τεύχος θα δούμε τις ουσιώδεις αρχές υγείας.

Επειδή η φυσική και διανοητική υγεία καθώς και η πνευματική ευεξία μας πηγαίνουν χέρι-χέρι, ο Παύλος δίνει την ακόλουθη συμβουλή:

Το ευαγγέλιο περιλαμβάνει και φυσική και πνευματική αποκατάσταση. Ο Δημιουργός μας θέλει να υγιαίνουμε (Γ΄ Ιωάννου 2). Γνωρίζει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μας βοηθάει να είμαστε σφύζοντες Χριστιανοί.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε καλή υγεία; Εδώ υπάρχουν οκτώ αρχές να ακολουθήσεις αν θέλεις να έχεις υγιεινότερη και αποδοτικότερη ζωή.

1. ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ

Καθαρός αέρας είναι ουσιώδης για την καλή υγεία. Και την ημέρα και τη νύχτα κατάλληλος αερισμός στον τόπο εργασίας και στο σπίτι μας εγγυάται ότι το αίμα μεταφέρει επαρκές οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχει οπωσδήποτε σημασία. Πρόσεξε να μην εκτίθεσαι σε καπνό ή σε ατμόσφαιρα βεβαρημένη από δηλητήρια και βακτηρίδια. Το να παίρνεις βαθιές αναπνοές σε ένα πρωινό βάδισμα είναι ένας καλός εφοδιασμός του σώματός σου με οξυγόνο, και μάλιστα όσο περισσότερο μπορείς να βαδίσεις σε χώρο με καθαρό αέρα.

Το κάπνισμα είναι από τους μεγαλύτερους φονιάδες της εποχής μας. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι το κάπνισμα ευθύνεται κατά πολύ για τον καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος, το εμφύσημα, τις καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες. Η νικοτίνη που διαποτίζει το σώμα, καθιστά δύσκολο το κόψιμο του καπνίσματος. Αν συνεχίσει ο ίδιος ρυθμός, κάθε χρόνο θα πεθαίνουν από το κάπνισμα 3.000.000 άνθρωποι, και το 2020 μέσα σε ένα χρόνο θα πεθάνουν 12.000.000.

2. ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ

«Τα ευεργετήματα του ήλιου είναι πολλά.

1. Από 15 μέχρι 30 λεπτά την ημέρα να μένουμε στον ήλιο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα βοηθάει το σώμα να δημιουργήσει τη βιταμίνη D, μια ουσιώδη θρεπτική ορμόνη στο δέρμα. (Η βιταμίνη D βοηθάει το αίμα να παράγει ασβέστιο και φωσφόρο που κατασκευάζουν και επισκευάζουν τα οστά).

2. Το ηλιακό φως ενεργεί ως βακτηριδιοκτόνο και μικροβιοκτόνο.

3. Το να βρεθούμε στον ήλιο μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι που διασταυρώνεται με πολλές ζώνες χρόνου βοηθάει να προσαρμοσθούμε στη νέα ώρα.

4. Ο ήλιος προμηθεύει ενέργεια με την οποία η χλωρίδα μπορεί να μεταβάλει το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε υδατάνθρακες. Χωρίς αυτή τη διαδικασία τα ζώα και οι άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα.

5. Το φως του ήλιου βοηθάει επίσης το άτομο να προσαρμοσθεί σε νυχτερινή εργασία και μετριάζει την κατάπτωση που προκαλούν οι σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

(Μια επισήμανση: Το φως του ήλιου μπορεί να είναι και επιβλαβές. Παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο μπορεί να κάψει την επιδερμίδα και να δημιουργήσει καρκίνο του δέρματος, να επιταχύνει τα γεράματα, να βλάψει τα μάτια και να προκαλέσει καταρράκτη.» (Look Up and Live, A Guide to Health, Pacific Press Association 1993, σελ. 36).

3. ΑΝΑΠΑΥΣΗ

Έχουμε γίνει αρκετά ανυπόμονοι με την υγεία. Θέλουμε ένα χάπι να σταματήσει τον πόνο ή να ανακουφίσει τα συμπτώματα για να διατηρήσουμε το συνηθισμένο ρυθμό της ζωής μας. Αλλά το σώμα πρέπει να αναπαυθεί για να επισκευασθεί μόνο του. Και τα φάρμακα που παίρνουμε απλώς βοηθούν το έργο του σώματος για αποκατάσταση.

Συχνά, τα συμπτώματα από τα οποία αγωνιζόμαστε να απαλλαχθούμε, είναι στην πραγματικότητα οι προσπάθειες του σώματος να καταπολεμήσει την ασθένεια. Ο πυρετός, η υπεραιμία, η κόπωση είναι αποδείξεις ότι το σώμα εργάζεται σκληρά για τη θεραπεία σου. Άφησέ το λοιπόν να εργασθεί. Ξεκουράσου.

Η ανάπαυση είναι το καλύτερο φάρμακο της φύσης για την ολοήμερη κακομεταχείριση της διάνοιας και του σώματος. Πρέπει να έχουμε χρόνο για ψυχαγωγία και ανάπαυση για να ανακουφισθούμε από την ένταση της εργασίας και τις οικογενειακές ευθύνες. Χωρίς την απαιτούμενη δόση ανάπαυσης, οι άνθρωποι συχνά γίνονται ανήσυχοι και ευερέθιστοι. Αυτό μπορεί να επιφέρει ασθένεια που θα μας αναγκάσει να δώσουμε στο σώμα μας την ανάπαυση που τόσο μας ζητούσε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον ήρεμο νυχτερινό ύπνο. Κανένα φάρμακο ή τονωτικό δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό του ύπνου.

Να φορτίζουμε τις πνευματικές μπαταρίες μας σε καθημερινή βάση είναι επίσης σημαντικό για τη φυσική υγεία μας. Καθημερινή μελέτη της Γραφής και προσευχή θεραπεύει το σώμα και την ψυχή. Ακόμη, χρειαζόμαστε την τακτική διακοπή του κύκλου εργασίας, την εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης. Επίσης οι ετήσιες διακοπές προμηθεύουν ευεργετική αλλαγή στο ρυθμό της ζωής.

4. ΑΣΚΗΣΗ

Για την άσκηση διαβάζουμε στο Look Up and Live, A Guide to Health σελ. 38:

«Ο Θεός όρισε στον Αδάμ και στην Εύα εργασία, που περιλαμβάνει εξάσκηση του σώματος. Δυστυχώς πολλοί από μας σήμερα έχουν εργασίες για τις οποίες απαιτούνται ελάχιστες κινήσεις. Το γεγονός όμως ότι η άσκηση είναι ζωτική για την υγεία μας, δεν άλλαξε. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της:

1. Η άσκηση ρυθμίζει την πίεση του αίματος.

2. Η άσκηση βοηθάει να φθάνει το αίμα σε όλα τα σημεία του σώματος και να κρατάει τα άκρα ζεστά.

3. Η άσκηση χαλαρώνει τη φυσική και αισθηματική ένταση βοηθώντας να αισθάνεσαι καλύτερα στη ζωή. (Η άσκηση είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία για το άγχος).

4. Η άσκηση προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. (Προάγει την υγεία διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το σώμα είναι εύρωστο με κατάλληλες ασκήσεις, η διάνοια λειτουργεί πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά).

5. Η άσκηση βελτιώνει την εν γένει όψη σου.

6. Η άσκηση σε καθιστά πιο ενεργητικό, καθυστερώντας τη σωματική και πνευματική κόπωση.

7. Η άσκηση βοηθάει στην παραγωγή χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που σου δίνει ευεξία και ανεκτικότητα στον πόνο.

Αυτός ο μικρός κατάλογος πρέπει να μας πείσει ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να αρχίσουμε να ασκούμαστε. Άρχισε σιγά-σιγά να αυξάνεις τις ασκήσεις καθώς αποκτάς αντοχή. Πριν ξεκινήσεις όμως, είναι συνετό να συμβουλευθείς το γιατρό σου. Η υπέρταση και η χοληστερόλη συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες όταν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Σκοπός σου πρέπει να είναι να επιδοθείς σε ένα τύπο αερόβιας άσκησης ή βάδισμα ενάμισι χιλιομέτρου σε 15 λεπτά τέσσαρες ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. (Οι τακτικές αερόβιες ασκήσεις χρησιμοποιούν τους μύες των ποδιών και των χεριών και ανεβάζουν την επίδοση της καρδιάς κατά 20 – 25%)».

5. ΝΕΡΟ

Αφού το νερό είναι ουσιώδες για κάθε κύτταρο του σώματος, πρέπει να πίνουμε πολύ. Είναι το διαλυτικό της φύσης και μέσον καθαρισμού εσωτερικά και εξωτερικά.

«Το νερό υπάρχει από την αρχή της Δημιουργίας και είναι σημαντικός συντελεστής για να διατηρήσει το σώμα μας σε φόρμα.

1. Τα 70% του βάρους του σώματος είναι νερό.

2. Τα 83% περίπου του αίματος είναι νερό, και τα 22% περίπου των οστών είναι νερό.

3. Τα 75% περίπου των μυών του σώματος είναι νερό.

4. Το σώμα απαιτεί περίπου δυόμισι κιλά νερό την ημέρα για τη λειτουργία του. Μερικές από τις λειτουργίες του είναι η κυκλοφορία του αίματος, αποβολή αχρήστων, μεταφορά θρεπτικών συστατικών και πέψη. (Το νερό το παίρνουμε πίνοντας καθώς και από τις τροφές μας).

5. Κατά μέσον όρο το άτομο έχει από 15 μέχρι 40 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Το καθένα από αυτά περιέχει 70 – 85% νερό. Αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των κυττάρων κρατάει τη διάνοιά σου σε εγρήγορση και προλαβαίνει την κατάθλιψη και τον εκνευρισμό.

6. Δεν είναι σπουδαίο μόνο να πίνουμε το νερό. Ένα κρύο ή χλιαρό μπάνιο κάθε μέρα βελτιώνει την κυκλοφορία, ενεργοποιώντας έτσι το σώμα και τη διάνοια. Ακόμη, καταπραΰνει τα τεντωμένα νεύρα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια με το να αδυνατίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το μπάνιο καθαρίζει το δέρμα και ρίχνει τον πυρετό.» Αυτόθι, σελ. 35.

6. ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατά τη δημιουργία ο Θεός καθόρισε για τον Αδάμ και την Εύα μια διατροφή από φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. (Γένεσις [α΄] 1:29). Μετά την αμαρτία, στο διαιτολόγιο προστέθηκαν και τα λαχανικά (Γένεσις [γ΄] 3:18). Μετά τον κατακλυσμό ο Θεός πρόσθεσε στο διαιτολόγιο και τα καθαρά κρέατα. (Γένεσις [ζ΄] 7:2,3, [θ΄] 9:1-6).

Επειδή οι φυτοφάγοι είναι υγιέστεροι και ζουν περισσότερο, πολλοί ειδικοί στη διατροφή και υγεία μάς παροτρύνουν να επιστρέψουμε στο αρχικό διαιτολόγιο της ανθρωπότητας που περιλάμβανε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Οι σάρκες των ζώων περιέχουν κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, που αυξάνουν τον κίνδυνο της υπέρτασης, της συμφόρησης, των καρδιοπαθειών, του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων ασθενειών. Σήμερα πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι προειδοποιούν εκείνους που τρώνε κρέας να καταναλώνουν μόνο άπαχα, καλοψημένα κρέατα και όσο γίνεται λιγότερα. Αν θέλεις να ξεκινήσεις χορτοφαγία, κοίταξε πώς θα έχεις μια ισορροπημένη τροφή χωρίς κρέας.

Μερικές υποδείξεις θα σε βοηθήσουν για ένα διαιτολόγιο χορτοφαγίας ή ένα διαιτολόγιο με λίγο μόνον κρέας (παρμένο από το Look Up and Live, σελ. 44):

«1. Να αγοράζεις φρέσκα και πρώτης ποιότητας φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και λαχανικά. Να τα αποθηκεύεις σε δροσερό και στεγνό χώρο για μικρό διάστημα.

2. Να τρως κάποιες ωμές τροφές κάθε μέρα. Στο μαγείρεμα να χρησιμοποιείς όσο γίνεται λιγότερο νερό και λιγότερο χρόνο.

3. Να αποφεύγεις όσο γίνεται τις ραφιναρισμένες τροφές. Να αγοράζεις ή να ψήνεις ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης. Να χρησιμοποιείς μαύρο ρύζι αντί για άσπρο. Η διατροφή σου σε άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες πρέπει να αποτελείται από έξι ή και περισσότερες μερίδες ημερησίως. (Αυτή περιλαμβάνει επίσης δημητριακά και όσπρια).

4. Προσπάθησε να τρως πέντε ή περισσότερες μερίδες (η μερίδα είναι περίπου μισό φλιτζάνι) φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Πράσινα και κίτρινα λαχανικά καθώς και εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα σπουδαία. Επίσης προσπάθησε να τρως φρούτα και λαχανικά της εποχής.

5. Αντικατάστησε τα ζωικά λίπη (βούτυρο, κρέμα, λαρδί, ξύγκια κ.λ.π.) με φυτικά λίπη και λάδι. Το σύνολο του λίπους στη διατροφή σου πρέπει να είναι λιγότερο από 30% του συνόλου των θερμίδων σου.»

Η δίαιτα αυτή είναι επαρκής χωρίς κρέας, αν χρησιμοποιείς γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν η διατροφή σου περιλαμβάνει και κρέας, να τρως μόνον άπαχο κρέας και ψάρι.

Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει απλή, ελκυστική, καλοετοιμασμένη τροφή και σε τακτά διαστήματα. Το μασούλημα ανάμεσα στα γεύματα και η πολυφαγία – ιδιαίτερα λίπη, γλυκά και πλούσιες τροφές – μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Τα υγρά στη διάρκεια του γεύματος επιβραδύνουν την πέψη, έτσι, αν πίνεις, να είναι λίγο. Κάποια μπαχαρικά και πολλά λιπαρά ερεθίζουν το στομάχι. Ποτά με καφεΐνη μπορούν να δημιουργήσουν έλκος, ξινίλες στο στομάχι, καούρα, ανησυχία και κατάθλιψη.

Όσοι αποφασίζουν να έχουν στο διαιτολόγιό τους και κρέας, να τρώνε μόνο τα κρέατα που η Γραφή ονομάζει καθαρά ή κατάλληλα για τον άνθρωπο. Όταν ο Θεός επέτρεψε την κρεοφαγία, μετά τον κατακλυσμό (Γένεσις [ζ΄] 7:2-3, [θ΄] 9:1-6), διευκρίνισε ποια κρέατα ήταν καθαρά και ποια όχι και διέταξε το λαό Του να τρώει μόνο καθαρά κρέατα.

Διάβασε στο Λευιτικόν [ια΄] 11 και στο Δευτερονόμιον [ιδ΄] 14: τον κατάλογο των ζώων, πουλιών και ψαριών που ο Θεός ονομάζει ακατάλληλα για τροφή. Σύμφωνα με αυτά τα κεφάλαια, καθαρά ζώα είναι όσα έχουν και τα δύο χαρακτηριστικά: σχιστό νύχι και να αναμασάνε. Καθαρά ψάρια είναι όσα έχουν και λέπια και φτερά. Από τα πουλιά είναι απαγορευμένα τα σαρκοβόρα.

Ανάμεσα στα ζώα αναφέρεται ιδιαίτερα και καταδικάζεται ο χοίρος:

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο Θεός έχει δίκαιο που απαγόρευσε να τρώμε χοιρινό και άλλα ακάθαρτα κρέατα. Ένα υψηλό ποσοστό των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από τριχίνες. Αυτά τα λεπτά σκουληκάκια μεταφέρονται σε εκείνους που τρώνε μολυσμένο χοιρινό. Έγκυρες επιστημονικές έρευνες όλο και περισσότερο αποκαλύπτουν γιατί ο Θεός δήλωσε ακάθαρτα κάποια κρέατα. Ο ένας λόγος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ασθένεια, όπως το σκουλήκι τριχίνα στο χοιρινό. Ένας άλλος λόγος είναι τα καταστρεπτικά αποτελέσματα από το κορεσμένο λίπος στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Αυτή η διάκριση ανάμεσα στα καθαρά και ακάθαρτα κρέατα υπάρχει ακόμη σήμερα και θα εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι να έρθει ο Χριστός:

7. ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ποια προειδοποίηση μας δίνει η Γραφή για τα οινοπνευματώδη ποτά;

Το «Look Up and Live, A Guide to Health» σελ. 66 κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις για τα οινοπνευματώδη:

«Ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών μειώνουν την ικανότητα της διάνοιας να συνάξει πληροφορίες. . . αδυνατίζουν τη μνήμη, την αντίληψη και την κρίση. Τα οινοπνευματώδη προσβάλουν τα ακόλουθα συστήματα του σώματος:

1. Το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οινοπνευματώδη μειώνουν την ικανότητα των λευκών κυττάρων να καταπολεμούν την ασθένεια, και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της πνευμονίας, της φυματίωσης, της ηπατίτιδας και πολλών καρκίνων.

2. Το ενδοκρινολογικό σύστημα. Μόνο δύο ή τρία ποτήρια οινοπνευματωδών την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο των αποβολών, της θνησιγονίας και των πρόωρων τοκετών.

3. Το κυκλοφορικό σύστημα. Η χρήση οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, ελαττώνει το ζάχαρο στο αίμα, ανεβάζει το λίπος και την πίεση του αίματος και έτσι αυξάνει την υπέρταση.

4. Το πεπτικό σύστημα. Τα οινοπνευματώδη ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας έτσι γαστρορραγία. Η συχνή χρήση οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο της διόγκωσης του ήπατος, ηπατίτιδας, και κίρρωσης του ήπατος.»

Το οινόπνευμα είναι υπεύθυνο για το 30% των αυτοκτονιών, για το 55% όλων των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, για το 60% κακοποίησης των παιδιών, για το 85% των πράξεων βίας στην οικογένεια (Kathleen Whalen Fizgerald, Alcoholism New York, Doubleday, 1988 σελ. xii).

Σε ένα γράμμα στο περιοδικό Christianity Today (Ο Χριστιανισμός Σήμερα) διαβάζουμε: «Τα οινοπνευματώδη είναι το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα ναρκωτικών που στοιχίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια και 105.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σκοτώνει τρεις φορές περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι το κρακ, η ηρωίνη και όλα τα άλλα ναρκωτικά μαζί.»

8. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

Αυτές οι επτά αρχές περιγράφουν τα στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά παραμένουν ατελείς χωρίς την όγδοη ζωτική αρχή – εμπιστοσύνη στη θεία δύναμη. Ένα άτομο κυνηγημένο από το φόβο ή την ενοχή θα το βρει δύσκολο να επωφεληθεί από τις υγιεινές αρχές που μόλις περιγράψαμε. Αλλά ένα πρόσωπο που απολαμβάνει μια θετική πίστη στο Θεό, θα διαπιστώσει ότι όλα συντελούν στην άφθονη ζωή.

Να θυμάσαι τη βασική πηγή της ευημερίας:

Ο Δαβίδ Λάρσον, ένας σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Διανοητικής Υγείας, έκανε εκτεταμένες έρευνες για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και υγείας. Ξαφνιάστηκε όταν διαπίστωσε ότι όσοι πήγαιναν στην εκκλησία, ζούσαν περισσότερα χρόνια. Οι εκκλησιαζόμενοι έχουν λιγότερες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, αρτηριοσκλήρωσης, υπέρτασης και άλλων ασθενειών. Ο Λάρσον βρήκε ακόμη ότι εκείνοι που πιστεύουν στο Θεό διάγουν μια ζωή πιο παραγωγική, επειδή έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν σε κατάθλιψη, να γίνουν αλκοολικοί, να καταλήξουν στις φυλακές ως υπότροποι παραβάτες ή να παγιδευτούν σε ένα ατυχή γάμο. Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη ασθένειας. Είναι αποτέλεσμα αρμονικής ανάπτυξης του φυσικού, διανοητικού, κοινωνικού και πνευματικού μέρους της φύσης μας. Εμπιστοσύνη στη θεία δύναμη είναι το κλειδί της γνήσιας ευεξίας και μιας υγιεινής και ευτυχισμένης ζωής.

Όσοι ακολουθούν τις οκτώ αρχές υγείας που περιγράφονται σε αυτό το Τεύχος, έχουν την εμπειρία όχι μόνο μακροβιότητας, αλλά και καλύτερης σε ποιότητα ζωής. Μια έρευνα από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα των Η.Π.Α. απέδειξε τι συμβαίνει όταν ένα τμήμα του πληθυσμού ακολουθεί αυτές τις αρχές: «Περίπου 50.000 Χριστιανοί Αντβεντιστές της 7ης Ημέρας παρακολουθήθηκαν κυρίως στην Καλιφόρνια πάνω από τριάντα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες ζούνε 8,9 χρόνια περισσότερο και οι γυναίκες 7,5 χρόνια περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.» (John Sharffenberg M.D. M.P.H. Vibrant Life, Μάιος/Ιούνιος 1992, σελ. 18). Ο ίδιος γιατρός επισημαίνει ότι μελέτες επάνω σε Αντβεντιστές της Ολλανδίας, Νορβηγίας και Πολωνίας έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα.

Ερευνητές απέδωσαν τη μακροβιότητα των Αντβεντιστών στο γεγονός ότι αυτοί ακολουθούν μερικές ή όλες από τις αρχές που περιγράφονται στο Τεύχος αυτό.

Εφαρμόζοντας την άποψη της Γραφής στη ζωή μας, έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Βεβαιώνεται ότι η θρησκεία του Χριστού είναι η πιο θετική και λογική θρησκεία στον κόσμο. Αλλάζει τους ανθρώπους – τις σκέψεις και πράξεις τους – και δημιουργεί νέο τρόπο ζωής.

Επειδή υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη διάνοια, στο σώμα και στην πνευματική ζωή, οι Χριστιανοί που ζούνε σύμφωνα με το λόγο του Θεού, θα θέλουν να ακολουθήσουν τις αρχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθώς ετοιμάζονται για τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού (Α΄ Ιωάννου [γ΄] 3:1-3). Ο Χριστός όχι μόνο θέλει να ετοιμασθούμε να Τον συναντήσουμε όταν επιστρέψει, αλλά θέλει και να βελτιώνουμε την ποιότητα της τωρινής ζωής μας. Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί Του ακολουθώντας τις βασικές αρχές υγιεινής του Θεού.

Ο Ιησούς υπόσχεται να μας ελευθερώσει από κάθε καταστροφική συνήθεια «κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημίν» (Εφεσίους [γ΄] 3:20). Αν χρειάζεσαι βοήθεια να νικήσεις κάποια φθοροποιό συνήθεια όπως το κάπνισμα ή το ποτό, εδώ υπάρχει μια προσευχή για σένα:

Αγαπητέ ουράνιε Πατέρα: θέλω τόσο πολύ να ζήσω όπως έζησε ο Ιησούς, με αγιότητα και καθαρότητα. Δώσε μου τη χάρη Σου να υποτάξω κάθε επιζήμιο πράγμα στη ζωή μου. Δεν μπορώ να το αποβάλω με τη δική μου δύναμη της θέλησης. Ξέρεις πόσο συχνά οι καλύτερες αποφάσεις μου καταλήγουν στο κενό. Αλλά υποσχέθηκες ότι η δύναμή σου θα συνεργασθεί με μας. Σε αγαπώ, θέλω να είμαι όπως Εσύ και να είμαι έτοιμος οταν ο Ιησούς επιστρέψει. Σε παρακαλώ, δώσε μου δύναμη να υπερνικήσω τις κακές συνήθειές μου και να ζήσω για Σένα. Στο όνομα του Ιησού. Αμήν.

Ενότητες βιβλικής μελέτης
Κύλιση προς τα επάνω