Το μυστικό της αύξησης μέσα από τη συμμετοχή

Ο Λάρρυ απολάμβανε την ευχάριστη συνομιλία, το ιαπωνικό τσάι και μπισκότα από ρύζι στο σπίτι του κυρίου Κομορί, καθώς οι άλλοι προσκαλεσμένοι άνοιγαν τις Γραφές τους. Όλοι τον κοιτούσαν με αδημονία. «Θα μας οδηγήσετε στη μελέτη της Αγίας Γραφής, παρακαλώ;» ρώτησε ευγενικά ο κ. Κομορί.

O Λάρρυ σχεδόν πνίγηκε από το τσάι του. Νόμιζε ότι αυτή η φιλική συγκέντρωση ήταν απλώς για διασκέδαση. Και τώρα δεν μπορούσε να σκεφθεί τι να τους πει.

O Λάρρυ είχε διδάξει τη Βίβλο σε πολλές τάξεις στο χριστιανικό αγγλόφωνο σχολείο της Ιαπωνίας, όπου εργαζόταν. Αλλά εκεί ήταν ετοιμασμένος γι’ αυτό. Με άνεση μπορούσε να μιλήσει για τη Γραφή. Αλλά εδώ, έτσι ξαφνικά να μιλήσει για το Θεό. . . ήταν διαφορετικά. Από μικρός ήξερε τις αφηγήσεις της Γραφής. Αλλά αυτές ελάχιστα τον είχαν αγγίσει στην προσωπική ζωή του. Έκαμνε πράγματα που ήξερε ότι ο Θεός δεν τα επικροτούσε, γι’ αυτό κρατούσε απόσταση. Πώς μπορούσε να μιλήσει για το Θεό που ο ίδιος στην πραγματικότητα δε γνώριζε;

Τώρα, καθισμένος σε ένα καναπέ και γύρω του άνθρωποι που τον κοίταζαν στο στόμα, αισθάνθηκε να καταρρέει. Μέσα στην απόγνωσή του, ένα εδάφιο ήρθε στο μυαλό του που λέει ότι το Άγιο Πνεύμα θα βάλει στο στόμα μας τα κατάλληλα λόγια όταν είναι να δώσουμε τη μαρτυρία μας (Λουκά [ιβ΄] 12:12). Απελπισμένα πρόφερε μια προσευχή για βοήθεια και σταμάτησε στην πιο γνωστή ιστορία που μπορούσε να σκεφθεί: στην παραβολή του ασώτου υιού.

Καθώς περιέγραφε πόσο ο Θεός αγαπάει ακόμη και εκείνους που περιπλανιούνται μακριά Του, ο Λάρρυ έβλεπε τον εαυτό του να μιλάει από την καρδιά του με λόγια διεισδυτικά. Για πρώτη φορά στην ζωή του ένιωσε πόσο ο Θεός τον αγαπάει.

Εκείνη τη νύχτα ο Λάρρυ γονάτισε στο κρεβάτι του και αφιέρωσε τη ζωή του στο Θεό, που τελικά Τον έβλεπε πραγματικό. Το να συμμερίζεται την αγάπη του Θεού με άλλους δεν ήταν πια γι’ αυτόν μια συνηθισμένη αφηρημένη έννοια. Τώρα ήταν ένα γεγονός που τον κατέκλυζε.

1. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Λίγο πριν ο Χριστός επιστρέψει στον ουρανό, ανέθεσε στους μαθητές Του να είναι προσωπικοί Του αντιπρόσωποι:

Οι μαθητές είχαν περάσει τριάμισι χρόνια παρακολουθώντας τα λόγια και τις πράξεις του Χριστού, και τελικά το θάνατο και την ανάστασή Του.

Όταν οι οπαδοί του Χριστού έδωσαν τις καρδιές τους ανεπιφύλακτα σε Αυτόν κατά την Πεντηκοστή, ο αναστημένος Χριστός μεταμόρφωσε τη ζωή τους με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Έγιναν μάρτυρες όχι μόνον της ανάστασης και ανάληψής Του, αλλά και της δύναμής Του η οποία άλλαξε τη ζωή τους.

Ως χριστιανοί και μεις είμαστε μάρτυρες της ανάστασης του Ιησού επειδή έχουμε την εμπειρία της αναγεννητικής δύναμής Του στη ζωή μας.

Μας ζωοποίησε ο Χριστός και έτσι μπορούμε να δείξουμε τον υπερβάλλοντα πλούτο της χάρης Του. Ο Ιησούς ζητάει από τους οπαδούς Του να δώσουν τα καλά νέα για το τι μπορεί να κάνει Αυτός για την ανθρώπινη ζωή, και υπόσχεται ότι θα τους συνοδεύει στο έργο τους.

Σαν πρέσβεις του ευαγγελίου, είμαστε «οικονόμοι των μυστηρίων του Θεού» (Α΄ Κορινθίους [δ΄] 4:1). Είναι προνόμιο να γνωστοποιήσουμε τη δύναμη του ευαγγελίου. Ο Χ. Ρίτσαρντς, ιδρυτής των ραδιοφωνικών εκπομπών «Η Φωνή Της Προφητείας», κάποτε έγραψε:

«Είδα την αλλαγή στην καρδιά των ανθρώπων που άκουσαν το ευαγγέλιο του Χριστού. Διέσχισα χώρες όπου το όνομα του Χριστού δεν ήταν γνωστό μέχρι που η εκκλησία Του το έφερε εκεί. Είδα αυτοί οι άνθρωποι να μετατρέπουν τη βρωμιά σε καθαριότητα, την ασθένεια σε υγεία, το μόνιμο φόβο των κακών πνευμάτων στη χαρά της χριστιανικής ζωής. Είδα την αλλαγή στην κοινωνική θέση των γυναικών. Είδα αληθινά χριστιανικά σπίτια να αναδύονται μέσα από τα σκοτάδια του παγανισμού. Σε κάθε χώρα που επισκέφθηκα, είδα να αλλάζουν οι ζωές. Γνωρίζω ότι ‘το ευαγγέλιον του Χριστού . . είναι δύναμις Θεού προς σωτηρίαν’ (Ρωμαίους [α΄] 1:16). Ξέρω πως όταν η εκκλησία κηρύττει το μήνυμα του ευαγγελίου, επέρχεται αλλαγή στις ανθρώπινες καρδιές, στις οικογένειες, και αυτό είναι εμφανές στη ζωή εκείνων που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση.»

Όλοι έχουμε ένα μέρος να διαδραματίσουμε σε αυτό το συναρπαστικό έργο. Ο Θεός έδωσε στα αδύνατα πλάσματά Του ένα ρόλο, επειδή η συμμετοχή είναι ζωτικό μέρος της ανάπτυξής μας. Για να είναι ζωντανή η πίστη, πρέπει να εκδηλώνεται. Όπως ο Λάρρυ μιλώντας για το Θεό Τον ανακάλυψε ο ίδιος, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μας. Η εκδήλωση της πίστης μας μάς βοηθάει να αυξάνεται αυτή μέσα μας. Η μαρτυρία συντελεί στην ανάπτυξη.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μαρτυρίας εκτός από την προφορική.

2. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ένας νέος μεγαλωμένος σε σπίτι όπου επικρατούσε ηθική εξαθλίωση, κάποτε είπε: «Έβλεπα τους γονείς μου οι οποίοι με το παράδειγμά τους μου έδωσαν μια παραποιημένη μορφή του Θεού. ποτέ δεν είχα το παράδειγμα κάποιου ο οποίος να με αγαπάει. Οι άνθρωποι γύρω μας απελπισμένα χρειάζονται κάποιον που θα τους δώσει την αληθινή εικόνα του Θεού.

Το πιο δυνατό κήρυγμά μας είναι ο τρόπος της ζωής μας. Πριν ένα πρόσωπο ενδιαφερθεί για το πόσο ξέρεις για το Θεό, θέλει να ξέρει για το πόσο ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν. Ο Πέτρος μας παρακινεί:

Εφόσον ο Χριστός σταυρώθηκε για μας στο Γολγοθά, έχουμε ένα παράδειγμα θυσιαζόμενης αγάπης από πρώτο χέρι. Αυτή η αγάπη αναπαραγόμενη μέσα μας σε μορφή τρυφερών πράξεων προς τους άλλους, μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη έλξης προς τους απίστους να πέσουν στην αγκαλιά του Χριστού.

3. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

Συχνά μας φαίνεται τόσο εύκολο να πέσουμε θύματα των πειρασμών του κόσμου, της σάρκας και του πονηρού. Αλλά ο Ιησούς πειράσθηκε «κατά πάντα καθ’ ομοιότητα ημών χωρίς αμαρτίας» (Εβραίους [δ΄] 4:15). Αλλά γιατί επέτυχε εκεί όπου τόσοι πολλοί αποτυχαίνουν;

Όταν ο διάβολος έστησε ενέδρα στον Ιησού στην έρημο κάμνοντας χρήση της όρεξης, της περηφάνιας, και της αλαζονείας, ο Ιησούς αγωνίσθηκε με επιτυχία χρησιμοποιώντας τη Γραφή (Ματθαίον [δ΄] 4:4,7,10). Ήταν ήδη έτοιμος επειδή οι βιβλικές αλήθειες είχαν κατακλύσει τη διάνοιά Του. Εκεί είναι όπου κερδίζονται ή χάνονται οι μάχες – στη διάνοιά μας. Συνήθως σκεπτόμαστε να αντισταθούμε στον πειρασμό αφού αυτός έχει διαποτίσει τη διάνοιά μας και σχεδόν μας έχει κατάβάλει. Θα χάσουμε πολλές από αυτές τις μάχες. Αλλά μπορούμε να έχουμε επιτυχία εάν επιτεθούμε στις συνήθειες κατά τη γένεσή τους – όταν σχηματίζονται στη διάνοιά μας.

Οι θερμοί χριστιανοί στρέφουν τη σκέψη τους στα ουράνια. Ο Θεός βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα που τους περιβάλλουν Στρέφονται προς τις καλές ιδιότητες προσπαθώντας να τις αποκτήσουν, και όχι απλώς να αποφύγουν ό,τι είναι κακό.

Η διαφορά δημιουργείται με ό,τι τρέφουμε τη διάνοιά μας. Σκουπίδια μέσα, σκουπίδια και έξω. Ο Λόγος του Θεού μέσα, η ζωή του Θεού έξω.

4. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ

Ως αντιπρόσωπος του Χριστού, ο Χριστιανός πρέπει να είναι σεμνός ακόμη και στην εμφάνισή του, αποφεύγοντας τις ακρότητες. Ο Θεός λέει για το Χριστιανό:

Απλότητα στην ενδυμασία και στο στολισμό διέκρινε πάντοτε το γνήσιο Χριστιανό. Η επιμονή στην εξωτερική εμφάνιση δείχνει συνήθως ότι δεν υπάρχει τίποτε εσωτερικά. Οι Χριστιανοί τείνουν να αποφεύγουν τις δύο ακρότητες και ιδιαίτερα τις φανατικές σεμνοτυφίες. H απλή καλαισθησία αντέχει στο χρόνο. Το ιδεώδες είναι οι άλλοι να ελκύονται από μας όχι από τις δηλώσεις μας για την περιβολή, αλλά από τις δηλώσεις που η ζωή μας κάνει για τον Ιησού.

5. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ

Ο ιστορικός Εδουάρδος Γίββων μας λέει πως όταν ο Γαλέριος λεηλάτησε το στρατόπεδο των Περσών, ένας δερμάτινος σάκος γεμάτος μαργαριτάρια έπεσε στα χέρια ενός στρατιώτη λεηλάτη. Αυτός κράτησε το χρήσιμο σάκο αλλά πέταξε τα μαργαριτάρια.

Όσοι προσκολλούνται σε επιπόλαιες συγκινήσεις που ο κόσμος προσφέρει, ενώ παραμερίζουν τον Ιησού – τον Ανεκτίμητο Μαργαρίτη – και την αιώνια ζωή που Αυτός προσφέρει, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ο λεηλάτης στρατιώτης. Δεν είναι απλώς μια περιουσία που γλίστρησε από τα χέρια μας, αλλά η αιώνια σωτηρία. Η Γραφή μας προειδοποιεί:

Ο Σατανάς εργάζεται σκληρά να επιχρυσώσει τις πιο καταστρεπτικές αμαρτίες και να υπερυψώσει τις χείριστες συνήθειες. Σκέφθηκες ποτέ ότι η αμαρτία έχει τις μεγαλύτερες δημόσιες σχέσεις στον κόσμο; Γιατί οι πόρνες στην τηλεόραση φαίνονται συχνά ωραίες και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον τους; Σπάνια βλέπουμε να προβάλλεται κάποια πόρνη που να μοιάζει με τις κακοποιημένες, σημαδεμένες, χλωμές γυναίκες που περιφέρονται στους δρόμους τη νύχτα. Γιατί μόνο νέοι, ωραίοι, δουλευταράδες, ικανοποιημένοι, πολύ ευτυχισμένοι είναι οι φιγούρες που διαφημίζουν την μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη; Αν η πραγματικότητα είναι αυτή που μας δίνουν οι διαφημίσεις, τι προσπαθούν να ξεχάσουν όσοι πίνουν αλκοόλ; Σπάνια βλέπουμε κάποιον που να μοιάζει με εκείνες τις θλιβερές φυσιογνωμίες οι οποίες βγαίνουν από τις μπυραρίες παραπατώντας από τη ζάλη του ποτού.

Οι πιο καταστρεπτικές απολαύσεις φαίνονται να έχουν αποκτήσει τις πιο δυνατές φωνές και τις πιο παραστατικές εικόνες. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε οτιδήποτε πουλάει ο κόσμος. Ο Χριστός ζητάει από μας να είμαστε «φρόνιμοι ως οι όφεις, και απλοί ως αι περιστεραί.» (Ματθαίον [ι΄] 10:16).

Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε συναναστροφές που θέτουν σε κίνδυνο τις χριστιανικές αρχές μας:

Φυσικά ο Χριστός δε θέλει να απομακρυνθούμε από τους φίλους μας που δεν πιστεύουν στο Χριστό. Οι προσωπικές σχέσεις είναι το πρώτο μέσον για να μοιρασθούμε την πίστη μας. Μόνον να βεβαιωθείς ότι οι συνεργάτες σου δε σε παρασέρνουν στον παλιό τρόπο ζωής. Αν σε κάποια σχέση σου αισθάνεσαι την ανάγκη να κρύψεις την πίστη σου, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Ό,τι εισάγουμε στη ζωή μας, ακόμη και οι διασκεδάσεις που εκλέγουμε, έχουν αντίκτυπο στην πνευματική μας ζωή. Πρέπει να προσέχουμε με τι τρέφουμε τη διάνοιά μας.

Όλο και περισσότερο οι διασκεδάσεις γύρω μας μοιάζουν να κατευθύνονται προς παραστατικές βιαιότητες και απροκάλυπτες σεξουαλικότητες. Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος είναι «ακατάλληλος». Αλλά υπάρχει ακόμη τεράστια ποσότητα υπέροχου υλικού που παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο. Υπάρχει αφθονία σε τέχνη, λογοτεχνία και μουσική που εξερευνάει βαθιές αλήθειες και αγγίζει τις πιο μύχιες συγκινήσεις μας. Αν διατηρήσουμε κενό μέσα μας, αυτό θα κατακλυσθεί από το κακό. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα για τα παιδιά μας. Αλλά αν τρέφουμε την ψυχή μας με το καλό, το κακό δεν μπορεί να μας παρασύρει στο επίπεδό του.

Κρατώντας υψηλά πρότυπα στα σπίτια και στις διάνοιές μας δε στενεύει η ζωή μας. Θα διευρυνθεί η ζωή μας αν στραφούμε προς ό,τι είναι καθαρά, προσφιλή εύφημα (Φιλιππησίους [δ΄] 4:8). Ο Χριστιανός μπορεί να γίνει πολύ πιο ευτυχής από οποιονδήποτε άλλον.

6. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ

Καθώς ετοιμαζόταν να βαπτίσει ένα νεοφώτιστο, ο ποιμένας Χ. Ρίτσαρντς πρόσεξε ότι ο άνθρωπος είχε στην τσέπη του ένα φουσκωμένο πορτοφόλι. Τον ρώτησε μήπως ξέχασε να το βγάλει. «Θέλω να βαπτισθεί το πορτοφόλι μου μαζί μου» εξήγησε ο άνθρωπος. Είχε συλλάβει το πραγματικό νόημα του Χριστιανισμού – να δώσει βοήθεια στους άλλους. Οι Χριστιανοί αυξάνονται δίνοντας. Θυμηθείτε τα λόγια του Ιησού, ότι αυτός είπε, «Μακάριον είναι να δίδη τις μάλλον παρά να λαμβάνη» (Πράξεις [κ΄] 20:35).

Πώς μπορούμε να κάνουμε επένδυση στην τράπεζα του ουρανού;

Μερικοί άνθρωποι εργάζονται μια ολόκληρη ζωή για να κάνουν περιουσία, και να τη δουν τελικά να χάνεται με την κατακόρυφη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων ή με την αποτυχία στις επιχειρήσεις. Αλλά τι δίνουμε για να κηρυχθεί η βασιλεία του Θεού που έχει αιώνια αξία;

Από αυτά που έχουμε, πόσα πιστεύουμε ότι ανήκουν πραγματικά στο Θεό;

Ανήκουμε στο Θεό και επειδή μας δημιούργησε και επειδή μας έσωσε από τις αμαρτίες μας, εξαγοράζοντάς μας με το αίμα Του.

Από όσα κατέχουμε, πόσα μας έχει δώσει ο Θεός;

Ο σταυρωθείς και αναστηθείς Κύριος μας καλεί ως συνεργούς του Θεού για να γνωστοποιήσουμε το ευαγγέλιο στους άλλους (Β΄ Κορινθίους [ς΄] 6:1).

Τι ζητάει από μας ο Θεός να δώσουμε για να χρηματοδοτήσουμε τη θεία αποστολή;

Δέκατο είναι το ένα δέκατο των εσόδων μας (Δευτερονόμιο [ιδ΄] 14:22, Γένεσις [κη΄] 28:22). Για τον αγρότη ή τον έμπορο, το έσοδο είναι ό,τι απομένει αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της εργασίας του. Για τον υπάλληλο είναι το σύνολο του μισθού. Η αρχή των δεκάτων είναι ηθική αρχή επειδή έχει σχέση με το χαρακτήρα μας. Κρατώντας το δέκατο, κλέβουμε το Θεό. Είναι τόσο σπουδαίο για μας να είμαστε έντιμοι στην απόδοση των δεκάτων όσο να πληρώνουμε τους φόρους στο κράτος ή τις υποχρεώσεις σε άλλες συναλλαγές.

Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, βρήκε τους Φαρισαίους να αποδεκατίζουν ακόμη και τους μικρούς σπόρους από τον κήπο τους. Ενώ δεν επιδοκίμαζε τη νομικίστικη θρησκεία τους, επιδοκίμασε την απόδοση των δεκάτων στην εποχή της Καινής Διαθήκης:

Το δέκατο ανήκει στο Θεό και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη στήριξη του έργου του Χριστού και την ολοκλήρωσή του, ώστε να επιστρέψει ο Χριστός.

Πόσα πρέπει να δίνουμε ως προσφορά;

Οι προσφορές είναι θέμα ατομικής απόφασης. Χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν τη διάδοση του ευαγγελίου μαζί με τα δέκατα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διακονία του ευαγγελίου.

Το σχέδιο του Θεού για συστηματική προσφορά βοηθάει και στη διάδοση του ευαγγελίου και στη χριστιανική μας ανάπτυξη. Ο Ιησούς υπόσχεται:

Οι πιστοί απέδειξαν πέρα για πέρα ότι όσα και να δώσεις στο Θεό, δεν είναι πολλά.

O Χ. Ρίτσαρντς ανέφερε κάποτε αυτή την πείρα:

«Ένας μανιώδης χαρτοπαίκτης παρακολουθούσε τις ομιλίες μου στο Λος Άντζελες, και δε θα ξεχάσω κάποια συνομιλία μου μαζί του στο πίσω μέρος της αίθουσας. Έβγαλε από την τσέπη του ένα μάτσο χαρτονομίσματα – 500 δολάρια – και μου τα έδωσε λέγοντας: ‘Αυτά είναι τα πρώτα μου δέκατα’.

Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν καλά και χαρτόπαιζε για 30 ή 40 χρόνια. ‘Και τώρα πώς θα ζήσεις;’ τον ρώτησα.

‘Μου μένουν πέντε-έξι δολάρια. Τα άλλα όμως ανήκουν στο Θεό’, μου απάντησε.

‘Και τώρα τι θα κάνεις;’ συνέχισα.

Η απάντησή του ήταν: ‘Δεν ξέρω. ξέρω όμως ότι πρέπει να δώσω τα δέκατα στο Θεό και Αυτός θα φροντίσει για μένα’.

Και ο Θεός τον βοήθησε. Η μετάνοιά του ήταν ειλικρινής. Συνέχισε το δρόμο του με αφιέρωση και ήταν ευτυχισμένος στη χριστιανική ζωή του. Ο Θεός φρόντισε γι’ αυτόν μέχρι το θάνατό του.»

Ο Θεός δεν υπόσχεται ότι όλοι οι πιστοί θα γίνουν πλούσιοι. Αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Δημιουργός μας θα καλύψει τις ανάγκες της ζωής μας. Ο Χριστός έδωσε τα πάντα για μας. Ας δώσουμε τώρα την καρδιά μας ολοκληρωτικά σε Αυτόν. Ανακάλυψε τη χαρά να γνωστοποιήσεις το Χριστό στους άλλους και να αυξάνεσαι στη χάρη Του.

Αγαπητέ Πατέρα, Σε ευχαριστώ για την υπόσχεσή Σου μιας χαρούμενης ζωής. Σε ευχαριστώ για τη χάρη Σου και για την αγάπη Σου που με βοηθούν να αυξάνομαι. Βοήθησέ με να Σε γνωστοποιήσω με τον τρόπο που ζω, δίνω, ενεργώ. Είθε πάντοτε ο Ιησούς να ζει μέσα μου την τέλεια ζωή Του. Έχε με έτοιμο όταν ο Χριστός θα έρθει. Στο όνομα του Ιησού προσεύχομαι. Αμήν.

Ενότητες βιβλικής μελέτης
Κύλιση προς τα επάνω