Πόσο σύντομα θα επιστρέψει ο Χριστός;

Το 1978 ανακαλύφθηκε ένα θαυματουργό φάρμακο που διπλασίασε τα χρόνια της ανθρώπινης ζωής.

Το 1980 η μηχανή εσωτερικής καύσης τέθηκε εκτός νόμου σε όλες τις μεγαλουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1981 η Μοντάνα έγινε η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής για τους κατάδικους. Εκεί προωθούσαν όλους τους βαρυποινίτες.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου το 1983 όλες οι γυναίκες στην πόλη Σεντ Λούις έχασαν τα μαλλιά τους.

Μήπως δεν προσέξατε αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα; Και φυσικά. Γιατί κανένα από αυτά τα δεν έγινε. Αλλά όλα αυτά προβλέφθηκαν με βεβαιότητα από διάσημα μέντιουμ.

Πολλοί από μας έχουμε σχεδόν μια ενστικτώδη παρόρμηση να διεισδύσουν στο μέλλον. Θέλουμε να γνωρίσουμε τι βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντα. Αλλά οι ακριβείς προβλέψεις είναι ασύλληπτες. Ακόμη έχουμε δυσκολία να προβλέψουμε και τον αυριανό καιρό!

Υπάρχει Κάποιος, του οποίου οι προφητείες αποδείχθηκαν επακριβείς. Ο Ιησούς Χριστός, μέσα από το Λόγο Του, μπορεί να μας γνωρίσει το μέλλον. είναι ένας αξιόπιστος ξεναγός. Σε αυτό το Τεύχος θα δούμε τι λέει ο Χριστός για τη Δευτέρα Παρουσία Του. Σε τελική ανάλυση, ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα για το τέλος του κόσμου από Εκείνον ο οποίος τον δημιούργησε από την αρχή;

1. ΣΗΜΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Όταν ο Ιησούς βεβαίωσε τους μαθητές Του ότι θα επιστρέψει, αυτοί ποια ερώτηση Του υπέβαλαν;

Ο Ιησούς απάντησε καθαρά και θετικά. Στα κεφάλαια κδ΄ του Ματθαίου και κα΄ του Λουκά έδωσε πολλά σημεία, τα οποία μας βοηθούν να γνωρίσουμε πότε πλησιάζει ο ερχομός Του. Και άλλες βιβλικές προφητείες συντελούν για να ολοκληρώσουμε την εικόνα με λεπτομέρειες για τις συνθήκες του κόσμου λίγο πριν από την έλευση του Χριστού. Όπως θα δούμε, αυτές οι προφητείες εκπληρώνονται μπροστά στα ίδια τα μάτια μας και δείχνουν ότι ο Χριστός θα έρθει στη γη στις ημέρες μας.

Ας δούμε δέκα πινακίδες των βιβλικών προφητειών στη λεωφόρο προς τον ουρανό και να εξετάσουμε τις ερωτήσεις που ένας οδοιπόρος της εποχής μας υποβάλλει καθώς τις διαβάζει.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 1 – ΑΓΧΟΣ! ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ! ΑΜΗΧΑΝΙΑ!

Πώς θα περιέγραφες μια εποχή όπου η τεχνολογία θα έπρεπε να αυξήσει την ανθρώπινη ευτυχία, και όμως αυτή μαστίζεται από διαλυμένες οικογένειες και συνοικίες που επικρατεί η βία; Πριν από δεκαεννιά αιώνες ο Χριστός έδωσε μια προφητική περιγραφή της σύγχρονης ζωής, που ακούγεται σαν το απογευματινό δελτίο ειδήσεων:

Πιο ακριβής περιγραφή της πυρηνικής εποχής, που ξεκίνησε εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια δεν μπορούσε να καταχωρηθεί: «Οι άνθρωποι θέλουσιν αποψυχεί εκ του φόβου και προσδοκίας των επερχομένων δεινών εις την οικουμένην». Υπάρχει σήμερα μια γενεά η οποία μεγάλωσε στη σκιά αποθηκευμένων όπλων που μπορούν να καταστρέψουν όλο τον πλανήτη. Οι σημερινές γνώσεις κάνουν να φαίνονται οι χτεσινές πολύ μικρές. Τι θα συμβεί αν μερικοί τρομοκράτες γίνουν κάτοχοι μιας πυρηνικής κεφαλής;

Αλλά ο Ιησούς μας δίνει μια βάση ελπίδας στην ολέθρια εποχή μας. Η σημερινή κρίση της παγκόσμιας ανασφάλειας – «στενοχωρία των εθνών εν απορία» – ενισχύει την αλήθεια ότι ο ερχομός του Χριστού πραγματικά «πλησιάζει».

Οι άνθρωποι σήμερα παραπονιούνται απογοητευμένα: «Κοίταξε πού έχει φθάσει ο κόσμος μας!» Αλλά ο μελετητής των βιβλικών προφητειών αναφωνεί γεμάτος ελπίδα: ”Κοίταξε ΠΟΙΟΣ φθάνει στον κόσμο μας!»

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 2 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ

Πώς ταυτίζονται τα γεγονότα των εσχάτων ημερών με τις φυσικές καταστροφές;

Οι σκεπτικιστές μπορεί να πουν: «Πάντοτε υπήρχαν πείνες και σεισμοί». Σκεφθείτε όμως τις σημερινές πείνες. Δεν είναι παράξενο ότι ένας κόσμος που μπορεί να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, δεν μπορεί να θρέψει τους κατοίκους του; Πώς γίνεται εικόνες από πεινασμένα παιδιά με πρησμένες κοιλιές να προβάλλονται στα νέα, ενώ πολλές χώρες έχουν τόση τροφή που δεν ξέρουν τι να την κάνουν;

Ο Ιησούς ήξερε ότι οι πείνες θα εντείνονταν επειδή οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί, οι κυβερνήσεις διαφθαρμένες, οι ένοπλες συρράξεις συνεχίζονται και το κακό αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Αυτοί οι συντελεστές καθιστούν την πείνα τόσο καταστροφική.

Αλλά και με τους σεισμούς; Πραγματικά αυξάνονται ή απλώς εμείς τους προσέξαμε περισσότερο; Προσέξτε αυτές τις στατιστικές των μεγαλύτερων σεισμών, πάνω από επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ξέρουμε περίπου πόσοι σεισμοί έγιναν από τον 9ο αιώνα, όταν επήλθε ένας μεγάλος σεισμός. Αλλά κανένας μεγάλος σεισμός δε συνέβη μέχρι το 16ο αιώνα. Δεν έγινε κανένας το 17ο αιώνα, δύο το 18ο αιώνα, ένας το 19ο αιώνα. Αλλά στα πρώτα τρία τέταρτα του 20ου αιώνα είχαμε εννέα μεγάλους σεισμούς. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλός από τους προηγούμενους δέκα αιώνες μαζί.

Και ο αριθμός μεγαλώνει καθώς πλησιάζουμε στις μέρες μας. Από το 1975 μέχρι το 1978 είχαμε δέκα μεγάλους σεισμούς. Δέκα μέσα σε τρία χρόνια μόνο. Και η γη μας δε σταμάτησε να σείεται: Αρμενία, Ινδία, Μεξικό, Σαν Φραντσίσκο, Λος Άντζελες. . . και ο κατάλογος συνεχίζεται. Στον κατάλογο των σεισμών και η μικρή μας πατρίδα έχει το μερτικό της. Αυτά τα φαινόμενα βαίνουν αυξανόμενα. «Είναι πλησίον η βασιλεία του Θεού».

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 3 – ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ

Τι σημαίνει το γεγονός τα πλούτη να περνάνε όλο και σε λιγότερα χέρια, ενώ όλο και περισσότεροι να καταλήγουν στη φτώχεια;

Παρά τις γνώσεις μας σε οικονομικά θέματα, παρά την αφθονία εθνικών προϊόντων στη Δύση, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στη δεκαετία του 90 είδαμε ένα πραγματικό όργιο αγοροπωλησιών. αγόραζαν και πωλούσαν εταιρείες σαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα: ένα απίστευτο απόθεμα πλούτου για λίγους, κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις για πολλούς. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που συσσωρεύονται σαν αποτέλεσμα μερικών συναλλαγών είναι μια άλλη πινακίδα που μας δείχνει ότι «η παρουσία του Κυρίου επλησίασε», ότι ο κόσμος βαίνει ολοταχώς προς τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 4 – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Γιατί δημιουργήθηκαν δυσαρέσκειες και αναταραχές μεταξύ των εργαζομένων τόσο έντονα παρά την τεχνολογική πρόοδο και τη συσσώρευση πλούτου;

Αφού προείπε την άνευ προηγουμένου συσσώρευση πλούτου στην εποχή μας, ο Ιάκωβος προείδε την πολιτική αναταραχή να προέρχεται από τους ανικανοποίητους εργαζόμενους. Η ένταση μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων βαίνει αυξανόμενη. Μια δυσοίωνη τάση αναρχίας πλανιέται πάνω από τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ο Ιάκωβος βεβαιώνει ότι αυτή η στάση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι «η παρουσία του Κυρίου επλησίασε».

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 5 – ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ

Γιατί ο ηθικός ιστός της κοινωνίας φαίνεται να κουρελιάζεται;

Μπορούσε κανείς να σκεφθεί μια πιο επακριβή περιγραφή του κόσμου μας; Στρέψε τη φωτογραφική μηχανή οπουδήποτε σήμερα και θα συλλάβεις μια εικόνα αλαζονικού υλισμού. θα συλλάβεις μια σοκαριστική επιδημία κακομεταχείρισης παιδιών. Θα δεις αναρίθμητες σκηνές νέων χωρίς αυτοέλεγχο, παιδιά και έφηβοι να φονεύουν και να τραυματίζουν στην τύχη. Θα συλλάβεις φιλήδονους που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αγάπη προς την τρυφηλότητα σαν ωφέλιμη και φυσική. Το πάθος μας με την αχαλίνωτη ελευθερία πραγματικά έφερε τους κακούς καιρούς στις έσχατες ημέρες. Όλα αυτά τα πράγματα διαμορφώνουν μια έκθεση με εικόνες που βροντοφωνούν ότι ο Ιησούς έρχεται γρήγορα – στις μέρες μας.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 6 – ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πώς συμβαίνει στην κοσμική εποχή μας να διαπιστώνεται επέκταση ενδιαφέροντος για το μυστικισμό;

Αυτά τα κείμενα προλέγουν ότι πλησιάζοντας προς το τέλος του κόσμου το έργο του αντίχριστου θα χαρακτηρίζεται από κάθε είδους θαύματα και σημεία – κίβδηλη εκδήλωση του υπερφυσικού. Αυτή η εικόνα κατηγορηματικά έρχεται σε αντίθεση με όσα σχεδόν όλοι οι παρατηρητές πρόλεγαν για εκατοντάδες χρόνια, ότι η λογική θα θριαμβεύσει επί της δεισιδαιμονίας. Μας έλεγαν ότι οι επιστημονικές μέθοδοι θα νικούσαν πολύ εύκολα τη θρησκευτική αλήθεια. Η επιστήμη θα καθιστούσε το υπερφυσικό απίστευτο, αν όχι απαρχαιωμένο.

Αλλά τι ανακαλύπτουμε πλησιάζοντας στον 21ο αιώνα; Οι άνθρωποι μπορούν να είναι προσκολλημένοι στα βίντεο και συγχρόνως στις κάρτες του Ταρό. Μορφωμένοι, επιστήμονες, προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προλήψεις όσο ανέκαθεν.

Ο πνευματισμός δεν έχει εξαφανισθεί. Αντίθετα, γνωστοποιείται μέρα μεσημέρι. Ο παγανισμός είναι απλούστατα ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής. Μάγισσες κάθε είδους παρουσιάζονται και μιλούν. Οπαδοί της Νέας Εποχής βρίσκονται παντού, πουλώντας μαγικούς κρυστάλλους και επικοινωνώντας δήθεν με πνεύματα νεκρών. Κίβδηλα σημεία και τέρατα γνωρίζουν δόξες. Όλα αυτά κάνουν πιο σαφές ότι η ιστορία βαίνει στην αποκορύφωσή της, ότι – όπως ο Χριστός είπε – πλησιάζουμε στην «παρουσία του Υιού του ανθρώπου» (εδ. 27).

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 7 – ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τι σημαίνει το ξύπνημα της συνείδησης του κόσμου στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη, στα έθνη της Άπω Ανατολής;

Σήμερα η Ασία και η Αφρική ξύπνησαν. έχουν συνείδηση της δύναμής τους και ζητούν τη θέση τους κάτω από τον ήλιο και ένα μέρος από την παγκόσμια οικονομία. Η Ανατολική Ευρώπη κοχλάζει. Οι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζονται για σταθεροποίηση. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής με τη δύναμη του μαύρου χρυσού διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους. Καθώς η μία πίσω από την άλλη οι εθνολογικές ή θρησκευτικές ομάδες οργανώνονται σε κράτη, οι χάρτες γίνονται εκτός χρόνου σχεδόν μόλις τυπωθούν. Είμαστε μάρτυρες της ευρύτερης σχεδόν αφύπνισης του κάθε έθνους σε ολόκληρη την ιστορία, «διότι εγγύς είναι η ημέρα του Κυρίου.»

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 8 – ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Γιατί αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και την είσοδο στον πόλεμο;

Ο Ιησούς είπε για τις έσχατες ημέρες λίγο πριν από τον ερχομό Του:

Πριν από τον 20ο αιώνα ποτέ δεν διεξάχθηκε πόλεμος σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά σε αυτόν τον 20ο αιώνα σχεδόν όλα τα σημαντικά κράτη της γης συμμετείχαν στις δύο παγκόσμιες συρράξεις. Και μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούμε γνωρίζοντας ότι αν κάποιος πατήσει ένα κουμπί, ο κόσμος μας θα μεταβληθεί σε ένα σωρό από μπάζα. Καθόλου παράξενο που η Γραφή λέει για το Θεό: «να διαφθείρεις τους διαφθείροντας την γην» Αποκάλυψις [ια΄] 11:18.

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να δώσουμε στην ειρήνη μια ευκαιρία. Μιλάμε για ειρήνη. καυχόμαστε για τις διεθνείς οργανώσεις υπέρ της ειρήνης. και όμως ο καθένας καταλήγει σε ένοπλες συρράξεις. Συγκρατημένες εχθρότητες αιώνων πυροδοτούν ανοικτή επίθεση. Μεθοριακές διαφορές καταλήγουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Τρομοκρατικές επιθέσεις καταλήγουν σε αντίποινα και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι προφήτες Μιχαίας και Ιωήλ προείπαν ότι τη στιγμή που τα έθνη εκφράζουν την επιθυμία τους για ειρήνη (Μιχαίας [δ΄] 4:1-3), η δυσπιστία προς τους γείτονές τους τούς αναγκάζουν να ετοιμάζονται κρυφά για πόλεμο (Ιωήλ [γ΄] 3:9-13).

Πολλά χρόνια πριν, η Βίβλος περιέγραψε το σημερινό μας δίλημμα ειρήνη-πόλεμος, και διακήρυξε ότι η ειρήνη θα βασιλέψει στη γη μόνον όταν έρθει ο Ιησούς.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 9 – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

Γιατί, έπειτα από αιώνες ανθρώπινης ιστορίας, ξαφνικά τώρα η ανθρωπότητα έκανε τέτοια επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο; Γιατί τα μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας έφεραν τους ανθρώπους τόσο κοντά;

Τα οκτώ προηγούμενα σημεία ότι η έλευση του Χριστού πλησιάζει, άρχισαν να εκπληρώνονται από την αρχή της χριστιανικής περιόδου, εντάθηκαν, πολλαπλασιάσθηκαν και έφθασαν στο αποκορύφωμα στην εποχή μας. Η προφητεία του Δανιήλ είναι μοναδική επειδή αναφέρεται αποκλειστικά σε μας – στον έσχατο καιρό. Αλλά η χρησιμοποιούμενη γλώσσα σε αυτή την προφητεία δείχνει κατευθείαν την εποχή της πληροφορικής.

Οι κάθε είδους γνώσεις έχουν αυξηθεί με ταχύτητα φωτός αυτά τα τελευταία χρόνια. Ένας σχολιαστής δήλωσε: «Υπήρξαν περισσότερες αλλαγές στα τελευταία πενήντα χρόνια από ό,τι στα προηγούμενα 2.000 χρόνια. Κάνουμε χιλιάδες πράγματα που ο Ιούλιος Βέρν δεν τα είχε ονειρευτεί σε στιγμές οραματισμού.»

«Πολλοί θέλουσι περιτρέχει, και η γνώσις θέλει πληθυνθεί.» Πριν από το 1850, οι άνθρωποι ταξίδευαν με άλογα και αμάξια περίπου όπως έκαμναν από αμνημονεύτων χρόνων. Τώρα σπάσαμε το φράγμα του ήχου και συνδέουμε την υδρόγειο με τα αεροπλάνα κονκόρντ και τους δορυφόρους. Τα αυξανόμενα ταξίδια και η σύγχρονη παλίρροια εφευρέσεων αποτελούν εκπλήρωση του Δανιήλ [ιβ΄] 12:4 και δίνουν ακόμη μια απόδειξη ότι ζούμε στον έσχατο καιρό.

ΠΙΝΑΚIΔΑ 10 – ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Ιησούς προείπε ότι πριν την έλευσή Του το ευαγγέλιο θα έφθανε στα πέρατα του κόσμου.

Είχαμε μεγάλα χριστιανικά ιεραποστολικά κινήματα στην ιστορία. Αλλά αυτό που έχει συμβεί στα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου. Επί δεκαετηρίδες σχεδόν η μισή υδρόγειος ήταν κλειδωμένη πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, αφήνοντας έξω τα καλά νέα. Απολυταρχικά, αθεϊστικά καθεστώτα καταπίεζαν τη χριστιανική μαρτυρία.

Αλλά το 1989 από τη μια μέρα στην άλλη φάνηκε ότι η Ανατολική Ευρώπη ξέφυγε από το σιδερένιο κλοιό του Κομμουνισμού. Δικτάτορες διέφυγαν κρυφά από τη χώρα τους. Δυνάμεις της μυστικής αστυνομίας πήγαν να κρυφθούν. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. Και τότε, απίστευτο, η ισχυρή Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε. Ξαφνικά σχεδόν ο μισός πλανήτης άνοιξε την αγκαλιά του στο ευαγγέλιο. Είδαμε μια πνευματική επανάσταση στη Ρωσία καθώς το ευαγγέλιο εισχώρησε για να καλύψει ένα μεγάλο πνευματικό κενό. Επί αιώνες οι Μουσουλμάνοι είχαν κλείσει τη διάνοιά τους στο ευαγγέλιο του Χριστού. Τώρα πολλοί Μουσουλμάνοι στρέφονται στο Χριστό, και τους είναι ευπρόσδεκτη η ελπίδα της Δευτέρας Παρουσίας Του.

Το ευαγγέλιο πραγματικά πηγαίνει «εν όλη τη οικουμένη» όσο ποτέ άλλοτε. Με τη σημερινή τεχνολογία είναι δυνατόν ακριβώς τώρα να μεταδοθεί ένα χριστιανικό μήνυμα συγχρόνως σχεδόν σε κάθε άτομο στο κάθε έθνος. Τεχνικές ταυτόχρονης μετάφρασης δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να κατανοήσουν την εκπομπή στη δική τους γλώσσα. Ζούμε ακριβώς στην εποχή για την οποία ο Χριστός είπε:«Θέλει κηρυχθή το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη… και τότε θέλει ελθεί το τέλος».

2. ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ;

Η γενιά μας είδε και βλέπει αυτές τις δέκα πινακίδες της προφητείας να εκπληρώνονται μπροστά στα μάτια της.

Αφού περιέγραψε τα γεγονότα που θα χαρακτήριζαν την εποχή που προηγείται της Δευτέρας Παρουσίας, ο Ιησούς καταλήγει συμπερασματικά στην παρατήρηση:

Το συμπέρασμα είναι πρόδηλο – η γενεά που περιγράφεται με αυτές τις πινακίδες της προφητείας θα δει τον Ιησού να έρχεται στη γη για δεύτερη φορά. Δε θα αργήσει ο Ιησούς να σαρώσει την αμαρτία και τη θλίψη, και να εγκαταστήσει την αιώνια βασιλεία Του.

Ποιος μόνο γνωρίζει την ακριβή ημέρα της έλευσης του Χριστού;

Ποια σπουδαία προειδοποίηση μας δίνει ο Χριστός;

3. Ο ΙΗΣΟΥΣ, Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι άνθρωποι γνωρίζουν σήμερα ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς μια κρίση. Μερικοί απελπισμένα στρέφονται προς κάποιον τρόπο να την αναχαιτίσουν. Αλλά όλες οι τεχνολογικές μας πρόοδοι, οι οικονομικές θεωρίες και οι διεθνείς οργανισμοί καταβάλλονται από τα παγκόσμια προβλήματα. Φωνές λογικής και καλής θέλησης πνίγονται από τις άγριες κραυγές εθνικών φατριών.

Πάνω από όλη αυτή την οχλοβοή, ο Χριστός ήρεμα και σταθερά διακηρύττει: «Εγώ είμαι η οδός» (Ιωάννην [ιδ΄] 14:6), και υπόσχεται, «πάλιν έρχομαι» (εδ. 3).

Ο Χριστός είναι η μοναδική ελπίδα για τον κόσμο μας, γιατί μόνον Αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια την αιτία που τον καταστρέφει – την αμαρτία. Ο Ιησούς πέθανε στο Γολγοθά για να γίνει εφικτή η ήττα του διαβόλου και η απελευθέρωση εκείνων που ανταποκρίνονται στην προσφορά Του για σωτηρία.

Ο Σωτήρας μας άνοιξε δρόμο στον κατακερματισμένο κόσμο μας προσφέροντας θυσία το ίδιο Του το σώμα και αίμα. Και ο ίδιος ο Ιησούς, ο οποίος κάποια μέρα θα θεραπεύσει τον κόσμο από την ασθένεια καταστρέφοντας την αμαρτία, από τώρα εξαλείφει την αμαρτία από τη δική σου ζωή. Δε χρειάζεται να περιμένεις τη Δευτέρα Παρουσία για να απαλλαγείς από την ενοχή, το φόβο και την ανάρμοστη διαγωγή. Ο Ιησούς, αυτή τη στιγμή, θέλει να σου δώσει τη δική Του ειρήνη.

Καθώς μια νεαρή γυναίκα – η Ιωάννα – παρακολουθούσε κάποια θρησκευτική ομιλία, αισθάνθηκε μια παράξενη συγκίνηση από την παρουσίαση του ευαγγελίου. Όπως άκουγε την αφήγηση για την επικείμενη επιστροφή του Σωτήρα, όλα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν στο μυαλό της. Η Ιωάννα αναζητούσε την αγάπη, την ευτυχία και την ειρήνη σε λάθος μέρος. Ο Ιησούς ήταν η απάντηση.

Την επόμενη μέρα όταν ο ιεροκήρυκας και ο βοηθός του πήγαν να τη δουν, η Ιωάννα αφηγήθηκε την ιστορία της πικρής και τσακισμένης ζωής της. Είχε φθάσει στο έσχατο σημείο του αλκοολισμού και αποζούσε από την πορνεία. Αφού περιέγραψε τα προβλήματά της, με λυγμούς πρόσθεσε: «Πραγματικά μου μιλήσατε το περασμένο βράδυ».

Αλλά η φωνή που άκουγε στην καρδιά της, ήταν η φωνή του Θεού. Και Αυτός ήταν που της είχε μιλήσει τρυφερά. Η Ιωάννα αποφάσισε να καλέσει το Χριστό στην καρδιά της ως Σωτήρα και Κύριο, και γαντζώθηκε στην ελπίδα της ταχείας επιστροφής Του.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, η Ιωάννα άρχισε να διαπιστώνει ότι οι φόβοι και οι ανασφάλειες που προσπαθούσε να πνίξει στο ποτό, τώρα την άφηναν καθώς διέθετε το χρόνο της στη συντροφιά του Χριστού. Άρχισε να ελευθερώνεται από τις καταπιέσεις που είχαν οδηγήσει σε ναυάγιο τη ζωή της.

Η Ιωάννα είχε κάνει πολλά πράγματα για τα οποία δεν ήταν καθόλου περήφανη. Αλλά η χάρη του Χριστού και η συγχώρηση αποδείχθηκαν πιο ισχυρές από το όνειδός της. Η εμπειρία του ληστή στο σταυρό σήμαινε πολλά γι’ αυτήν. Στις τελευταίες απελπισμένες ώρες του ο ληστής στράφηκε σε Αυτόν που υπέφερε σιωπηλά δίπλα του και είπε: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου» (Λουκά [κγ΄] 23:42).

Ο Ιησούς αμέσως απάντησε, υποσχόμενος στο ληστή μια θέση μαζί Του στον παράδεισο (εδ. 43).

Ο ίδιος ο Ιησούς που με τόση απλοχεριά πρόσφερε συγχώρηση στην Ιωάννα και στο θνήσκοντα ληστή, τώρα σου προσφέρει σωτηρία, τελεία συγχώρηση και εσωτερική γαλήνη. Ανακάλυψέ το σήμερα για σένα.

Και συ μπορείς να προσευχηθείς με το θνήσκοντα ληστή: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου». Και ο Ιησούς θα απαντήσει: «Θα επιστρέψω και θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο».

Αγαπητέ ουράνιε Πατέρα, Σε ευχαριστώ για την ελπίδα ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει πολύ γρήγορα. Σε καιρούς σαν τους δικούς μας, όπου αυτός ο ερχομός είναι τόσο κοντά, η μεγάλη λαχτάρα της καρδιάς μου είναι να ζήσω για Σένα. Χρειάζομαι τη δύναμή Σου στην καθημερινή μου ζωή. Βοήθησέ με κάθε μέρα να αυξάνομαι όλο και περισσότερο με τη βιβλική μελέτη και προσευχή. Βοήθησέ με να βιώσω την πίστη μου με τρόπο που και άλλοι να θέλουν να γνωρίσουν το Χριστό. Το ζητώ στο όνομα του Ιησού. Αμήν.

Ενότητες βιβλικής μελέτης
Κύλιση προς τα επάνω