Άγγελοι – Τι λέει η Αγία Γραφή για τους αγγέλους;

Άγγελοι. Αναφέρονται πολλές φορές στην Αγία Γραφή. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι τους έχουν δει. Ισχύουν αυτά; Τι γνωρίζουμε για τους αγγέλους; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε δέκα θαυμάσιες αλήθειες για τους αγγέλους.

1. Τι σημαίνει η λέξη «άγγελος»;

«Άγγελος» σημαίνει «αγγελιοφόρος». Άγγελοι είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού.

2. Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού

Οι άγγελοι, όπως και οι άνθρωποι, είναι δημιουργημένα όντα. Γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ για τον Εωσφόρο, που αργότερα ονομάστηκε σατανάς:

«Ήσουν τέλειος στους δρόμους σου, από την ημέρα που κτίστηκες, μέχρις ότου βρέθηκε μέσα σε σένα αδικία» (Ιεζεκιήλ 28:15).

Ο Εωσφόρος, όπως και όλοι οι άλλοι άγγελοι, «κτίστηκε» από τον Θεό, δηλαδή δημιουργήθηκε από τον Θεό.

Οι άγγελοι και οι άνθρωποι είναι οι δύο νοήμονες οντολογικές ομάδες που έπλασε ο Θεός.

3. Πόσοι άγγελοι υπάρχουν;

Αναρίθμητοι.

Ο προφήτης Δανιήλ είδε στο όραμα το θρόνο του Θεού που περιβάλλεται από αγγέλους. Περιέγραψε τη σκηνή με τις ακόλουθες λέξεις:

«Θωρούσα, μέχρις ότου τέθηκαν οι θρόνοι, και ο Παλαιός των ημερών κάθισε… Χίλιες χιλιάδες τον υπηρετούσαν, και μύριες μυριάδες παραστέκονταν μπροστά του»  (Δανιήλ 7:9-10).

Ο απόστολος Ιωάννης είχε ένα παρόμοιο όραμα:

«Kαι είδα, και άκουσα μια φωνή από πολλούς αγγέλους, ολόγυρα από τον θρόνο… και ο αριθμός τους ήταν μυριάδες μυριάδων, και χιλιάδες χιλιάδων»  (Αποκάλυψη 5:11).

Ο Δανιήλ και ο Ιωάννης δεν μέτρησαν τους αγγέλους. Οι αναφορές σε χιλιάδες χιλιάδων και μυριάδες μυριάδων υποδεικνύουν αμέτρητο πλήθος.

Σκέψου. Υπάρχουν σχεδόν 8  δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη, και ο καθένας έχει έναν φύλακα άγγελο (Ματθαίο 18:10). Αν ο πληθυσμός της γης έφτανε τα 15 δισεκατομμύρια, ο Θεός θα είχε αγγέλους για κάθε άνθρωπο. Και αν έφτανε τα 100 δισεκατομμύρια, πάλι ο Θεός θα είχε αγγέλους για κάθε άτομο.

Υπάρχουν περισσότεροι άγγελοι απ’ όσους μπορούμε να φανταστούμε.

4. Πόσες τάξεις αγγέλων υπάρχουν;

Δεν ξέρουμε. Η Γραφή αναφέρει σεράφ και χερούβ (πληθυντικός, σεραφείμ και χερουβείμ). «Σεράφ» θα πει πύρινος. «Χερούβ» θα πει «φτερωτός άγγελος».

Στις ιουδαϊκές και χριστιανικές παραδόσεις αναφέρονται αρκετές τάξεις αγγέλων. Η Γραφή όμως δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το θέμα.

5. Υπάρχουν καλοί και κακοί άγγελοι;

Δυστυχώς, ναι. Ο Θεός δημιούργησε όλους τους αγγέλους καλούς. Ωστόσο, ο υψηλότερος από αυτούς, ο Εωσφόρος, επαναστάτησε ενάντια στον Θεό. Εωσφόρος σημαίνει «αυτός που φέρνει το φως.» Λέει η Γραφή γι’ αυτόν:

«Πώς έπεσες από τον ουρανό, Εωσφόρε, γιε τής αυγής! Συντρίφτηκες καταγής, εσύ που καταπατούσες τα έθνη! Εσύ, όμως, έλεγες στην καρδιά σου: ‘Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· και θα καθίσω επάνω στο βουνό τής σύναξης, προς τα μέρη τού βορρά· θα ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο’»  (Ησαΐας 14:12-14).

Ο Εωσφόρος ήθελε να γίνει σαν τον Θεό. Αλλά δεν μπορούσε, επειδή ο Θεός είναι Θεός, άναρχος και αιώνιος, ενώ ο Εωσφόρος ήταν απλά ένας άγγελος, που δημιουργήθηκε και οφείλει την ύπαρξή του στον  Θεό.

Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να γίνει ίσος με τον Θεό, ο Εωσφόρος στράφηκε εναντίον του Θεού και έγινε σατανάς, δηλαδή αντίπαλος. Εξαπάτησε το ένα τρίτο των αγγέλων.

«Kαι φάνηκε ένα άλλο σημείο στον ουρανό, και νάσου, ένας μεγάλος κόκκινος δράκοντας, που είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα· και επάνω στα κεφάλια του υπήρχαν επτά διαδήματα· 4και η ουρά του έσυρε το ένα τρίτο των αστεριών τού ουρανού, και τα έριξε στη γη»  (Αποκάλυψη 12:3-4).

Τα «αστέρια» που έριξε ο κόκκινος δράκος είναι οι άγγελοι, οι οποίοι συχνά παρομοιάζονται με αστέρια επειδή είναι λαμπερά όντα.

Κατάφερε να τους εξαπατήσει διαδίδοντας κακόβουλα ψέματα και μισές αλήθειες κατά του Θεού.  Γι’ αυτό  τον αποκαλούμε και διάβολο. Διάβολος είναι αυτός που διαβάλει.

Οι άγγελοι που ακολούθησαν τον Σατανά ονομάζονται δαίμονες, πονηρά πνεύματα, ή ακάθαρτα πνεύματα. Και είναι και αυτοί αναρίθμητοι.

6. Πού ζουν οι άγγελοι;

Οι καλοί άγγελοι ζουν στον ουρανό κοντά στο θρόνο του Θεού.

«Προσέχετε, να μη καταφρονήσετε ένα από τούτα τα μικρά· επειδή, σας λέω, ότι οι άγγελοί τους στους ουρανούς βλέπουν ακατάπαυστα το πρόσωπο του Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς» (Ματθαίο 18:10).

Οι άγγελοι, ο Ιησούς μας λέει εδώ, «βλέπουν ακατάπαυστα» το πρόσωπο του Πατέρα στον ουρανό. Άρα εκεί είναι το σπίτι τους. Από εκεί στέλνονται στη γη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

7. Πού ζουν οι κακοί άγγελοι;

Οι κακοί άγγελοι ζουν στη γη. Γι’ αυτό  μερικές φορές τους αποκαλούμε έκπτωτους αγγέλους. Έπεσαν από τον ουρανό στη γη.

«Kαι ρίχτηκε ο μεγάλος δράκοντας, το αρχαίο φίδι, που αποκαλείται ο διάβολος, και ο σατανάς, που πλανάει ολόκληρη την οικουμένη, ρίχτηκε στη γη· και οι άγγελοί του ρίχτηκαν μαζί του»  (Αποκάλυψη 12:9).

Γιατί ο Θεός έριξε τον σατανά και τους αγγέλους του στη γη; Δεν είναι άδικο για εμάς;

Όχι! Όταν ο Αδάμ και Εύα αμάρτησαν επιλέγοντας να ακούσουν το φίδι (που ήταν ο σατανάς μεταμφιεσμένος) μάλλον παρά τον Θεό, του παρέδωσαν τα κλειδιά της γης.

Από τότε ο διάβολος έχει κάποια κυριαρχία. Γι’ αυτό η κάποτε όμορφη γη που δημιούργησε ο Θεός, έχει γίνει τόσο μολυσμένη και τόσα πολλά άσχημα πράγματα συμβαίνουν εδώ.

8. Οι άγγελοι έχουν σώματα;

Ναι, πνευματικά σώματα. Κάθε φορά που εμφανίστηκαν είχαν ορατή μορφή.

Το μάννα που ο Θεός έστελνε από τον ουρανό για 40 χρόνια στην έρημο ονομάζεται «άρτος αγγέλων» (Ψαλμός 78:25). Αν οι άγγελοι  τρώνε ουράνιο «άρτο» πρέπει να έχουν σώμα.

Στην προς Εβραίους 1:14 ονομάζονται «λειτουργικά πνεύματα, δηλαδή  πνευματικά όντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σώμα, αλλά ότι έχουν πνευματικό σώμα.

Πνευματικό σώμα είχε και ο Χριστός μετά την ανάσταση. Εμφανίστηκε στους μαθητές στο ανώγειο από το πουθενά, ενώ οι πόρτες ήταν  κλειστές (Ιωάννης 20:19). Δεν περιοριζόταν από τους νόμους της φύσης όπως περιοριζόμαστε εμείς. Ωστόσο, είχε πραγματικό σώμα αφού οι μαθητές Τον άγγιξαν (Ιωάννης 20:27), και έφαγε μαζί τους (Ιωάννης 21:12-15).

9. Παντρεύονται οι άγγελοι;

Όχι. Ο Χριστός είπε:

«Κατά την ανάσταση ούτε νυμφεύονται ούτε νυμφεύουν, αλλά είναι σαν άγγελοι του Θεού στον ουρανό» (Ματθαίος 22:30).

Μερικοί χρησιμοποιούν αυτό το εδάφιο για να δείξουν ότι στον ουρανό δεν θα υπάρχει γάμος. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό. Πάντως, το εδάφιο δείχνει ότι οι άγγελοι δεν παντρεύονται.

Πράγματι, οι άγγελοι αναφέρονται σχεδόν 300 φορές στην Γραφή, αλλά πουθενά δεν τους βλέπουμε να παντρεύονται.

10. Τι έργο κάνουν οι άγγελοι;

Τουλάχιστον τρία πράγματα. Πρώτον, μεταφέρουν μηνύματα από τον Θεό. Γι’ αυτό και ονομάζονται άγγελοι, δηλαδή αγγελιοφόροι.

Δεύτερον, φροντίζουν τους ανθρώπους.

«Άγγελος του Κυρίου στρατοπεδεύει ολόγυρα σ’ εκείνους που τον φοβούνται, και τους ελευθερώνει» (Ψαλμός 34:7).

Κάποια φορά ο προφήτης Ελισσαίος (ή Ελισσαιέ) ήταν στη Σαμάρεια και γύρω από την πόλη είχε στρατοπεδεύσει ένας μεγάλος συριακός στρατός. Ο βοηθός τους Ελισσαίου φοβήθηκε. Τότε ο Ελισαίος ζήτησε από τον Θεό να ανοίξει τα μάτια του βοηθού του, και ο βοηθός είδε ξαφνικά πλήθος αγγέλων να προστατεύουν την πόλη.

Οι άγγελοι του Θεού προστατεύουν τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που πιστεύουν στον Θεό. Ίσως σκεφτείς, «τότε πως γίνονται τόσα άσχημα πράγματα στη γη;»

Αν ο Θεός καλούσε πίσω όλους τους αγγέλους Του, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Ο Θεός πρέπει να αφήσει την αμαρτία να δείξει το πρόσωπό της, αλλά βάζει όρια στο κακό.

Και να θυμάσαι επίσης ότι όταν κάποιος ζει ενάντια στο θέλημα του Θεού, ο Θεός δεν μπορεί να τον προστατεύει αυθαίρετα. Είναι σημαντικό να ζούμε τη ζωή μας κοντά στον Θεό.

Μόνο όταν έρθει ο Χριστός θα μάθουμε πόσες φορές επενέβησαν οι άγγελοι του Θεού για να μας προστατεύσουν.

Τρίτον, οι άγγελοι καταγράφουν ό,τι γίνεται στη γη.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Ο καλός Θεός σε αγαπά και στέλνει φύλακα άγγελο να σε φυλάει. Όταν έρθει ο Χριστός στη Δευτέρα Παρουσία, θα μάθε πόσες φορές επενέβησαν οι άγγελοι του Θεού για να μας φυλάξουν χωρίς εμείς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

 

Πηγή: pisteuo.gr

Άγγελοι – Τι λέει η Αγία Γραφή για τους αγγέλους;
Κύλιση προς τα επάνω